Ανάλυση της Pulse: Τι ποσοστό χρειάζεται η ΝΔ για να πάρει την αυτοδυναμία

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο αναφέρθηκε στην δυνατότητα αυτοδυναμίας της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες, επαναλαμβάνοντας ότι αυτοδύναμη διακυβέρνηση δεν σημαίνει και “μονοκομματικού χαρακτήρα”, η Pulse RC προχώρησε σε ανάλυση των στοιχείων της τελευταίας της δημοσκόπησης (διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ – 33% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ) προκειμένου να αναζητήσει τα δεδομένα που θα οδηγήσουν τη ΝΔ στην αυτοσυναμία.

Έτσι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, ο διευθυντής της Pulse RC Γιώργος Αράπογλου ανέλυσε χθες τα σχετικά σενάρια και έκανε και την κατανομή των αναποφάσιστων ως σενάριο – υπόθεση εργασίας, σύμφωνα με το οποίο η ΝΔ συγκεντρώνει 36,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 28,5% (διαφορά 8%).

Επ’ αυτής της βάσης, διαμορφώθηκαν τρία σενάρια για τις πρώτες κάλπες ως προς το πώς θα μπορούσα να κατανεμηθούν οι έδρες στη νέα Βουλή.

Pulse -Σενάριο 1: Κάλπη απλής αναλογικής, σενάριο πεντακομματικής Βουλής

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, στις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική, πεντακομματική Βουλή και σύνολο δυνάμεων εκτός Βουλής 11,6%, η κατανομή των εδρών έχει ως εξής:

ΝΔ: 124 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 97
ΠΑΣΟΚ: 44
ΚΚΕ: 20
Ελληνική Λύση: 15

Pulse -Σενάριο 2: Κάλπη απλής αναλογικής, εξακομματική Βουλή

Στη δεύτερη υπόθεση εργασίας, η κατανομή εδρών στα κόμματα με εξακομματική Βουλή και 8,6% τα κόμματα εκτός κοινοβουλίου, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 120
ΣΥΡΙΖΑ: 93
ΠΑΣΟΚ: 42
ΚΚΕ: 20
Ελληνική Λύση: 15
Μέρα25: 10

Pulse – Σενάριο 3: Επτακομματική Βουλή

Στην εκδοχή της επτακομματικής Βουλής, με ποσοστό εκτός κοινοβουλίου 5,6% οι έδρες διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 116
ΣΥΡΙΖΑ: 90
ΠΑΣΟΚ: 41
ΚΚΕ: 19
Ελληνική Λύση: 14
ΜέΡΑ25: 10
Έλληνες: 10

Pulse: Σενάριο για τις δεύτερες κάλπες

Σύμφωνα με την εξέλιξη του σεναρίου της Pulse, εφόσον οδεύσουμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με το μπόνους των εδρών πλέον, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η αυτοδυναμία με την απλή αναλογική, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 37,5% έναντι 29,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά παραμένει στις 8 μονάδες.

Pulse: Σενάριο ενισχυμένης αναλογικής με πεντακομματική Βουλή

Σε αυτή την εκδοχή, η ΝΔ συγκεντρώνει 153 έδρες, εξασφαλίζοντας την αυτοδύναμη διακυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ 84, το ΠΑΣΟΚ 36, η Ελληνική Λύση 11.

Στον τελικό πίνακα, παρουσιάζονται περιεκτικά τα ποσοστά που θα απαιτηθούν για αυτοδυναμία,(επάνω ενδείξεις) αντιστρόφως ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής (κάτω ενδείξεις).

Με απλά λόγια, όσο αυξάνει ο αριθμός των κομμάτων εκτός Βουλής και των αντίστοιχων ποσοστών, τόσο μειώνεται ο πήχης του πρώτου κόμματος για την αυτοδυναμία και το αντίστροφο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr