Adel Hana/AP Photo

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς μαίνεται με το υπουργείο Υγείας της Γάζας να ανακοινώνει καθημερινά τον αριθμό των απωλειών – νεκροί και τραυματίες – που είναι κυρίως άμαχος πληθυσμός, δηλαδή γυναίκες και παιδιά.

Πρώτα το Ισραήλ και έπειτα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αμφισβήτησε τους αριθμούς που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας της Γάζας – επειδή όπως είπε, το υπουργείο διοικείται από την Χαμάς, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας.

  • «Δεν έχω ιδέα αν οι Παλαιστίνιοι λένε την αλήθεια για το πόσοι άνθρωποι σκοτώνονται. Είμαι βέβαιος ότι αθώοι έχουν σκοτωθεί γιατί αυτό είναι το τίμημα της διεξαγωγής ενός πολέμου», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Αλλά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον αριθμό που δίνουν οι Παλαιστίνιοι».

Κατάλογος με νεκρούς από τη Χαμάς

Χθες Πέμπτη (26/10), το υπουργείο έδωσε 7.028 Παλαιστίνιους νεκρούς, μεταξύ των οποίων 2.913 παιδιά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σε σχεδόν τρεις εβδομάδες από τότε που η Χαμάς σκότωσε περίπου 1.400 Ισραηλινούς και απήγαγε περισσότερους από 200 άλλους όταν εισέβαλε σε ισραηλινό έδαφος.

Σε μια κίνηση να αποκρούσει τους ισχυρισμούς περί κατασκευασμένων στοιχείων, το υπουργείο εξέδωσε επίσης μια λίστα 212 σελίδων με τα ονόματα και τους αριθμούς ταυτότητας κάθε Παλαιστίνιου που λέει ότι σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό.

Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων κάλεσε τον Μπάιντεν να απολογηθεί για τα « σοκαριστικά και απανθρωπιστικά » σχόλιά του.

Ο διευθυντής του συμβουλίου, Νιχάντ Αουάντ, δήλωσε: «Οι δημοσιογράφοι επιβεβαίωσαν τον υψηλό αριθμό θυμάτων και αμέτρητα βίντεο που βγαίνουν καθημερινά από τη Γάζα δείχνουν κομματιασμένα πτώματα Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών και ολόκληρα τετράγωνα πόλεων ισοπεδωμένα».

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να παρακολουθήσει μερικά από αυτά τα βίντεο και να αναρωτηθεί εάν τα νεκρά παιδιά που ανασύρονται από τα ερείπια των σπιτιών της οικογένειάς τους είναι κατασκεύασμα ή αποδεκτό τίμημα πολέμου. Δεν είναι τίποτα από τα δύο.»

“Προσοχή στην προπαγάνδα της Χαμάς”

Ο Λουκ Μπέικερ, πρώην επικεφαλής του γραφείου του Reuters στην Ιερουσαλήμ, είναι μεταξύ εκείνων που καλούν τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να επιδείξουν σκεπτικισμό.

«Είναι προφανές ότι κάθε ειδησεογραφικός οργανισμός που σέβεται τον εαυτό του θα έκανε σαφές ότι το υπουργείο Υγείας της Γάζας διευθύνεται από τη Χαμάς. Η Χαμάς έχει ξεκάθαρο κίνητρο προπαγάνδας να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες αμάχων. Δεν αρνούμαι ότι σκοτώθηκαν άμαχοι», δημοσίευσε ο Baker στο X.

Άλλοι λένε ότι το υπουργείο έχει ιστορικό αξιόπιστων αριθμών θυμάτων και ότι έχει πέσει θύμα του προπαγανδιστικού πολέμου καθώς το Ισραήλ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες των εκατοντάδων βομβαρδισμών του στη Γάζα.

Στο παρελθόν, η ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα βασιζόταν έμμεσα στους αριθμούς των θυμάτων του ίδιου υπουργείου, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ από δεδομένα που παρείχε η παλαιστινιακή πλευρά.

Ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής Ισραήλ και Παλαιστίνης στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει ότι δεν έχει στα χέρια του κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι οι αριθμοί παραποιήθηκαν.

«Παρακολουθούμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας για τρεις δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών γύρων εχθροπραξιών. Γενικά διαπιστώσαμε ότι τα δεδομένα που βγαίνουν από το υπουργείο Υγείας είναι αξιόπιστα», είπε. «Όταν κάναμε τις δικές μας ανεξάρτητες έρευνες και συγκρίναμε αυτά τα στοιχεία με αυτά του υπουργείου Υγείας, δεν υπήρξαν μεγάλες αποκλίσεις.

«Ο αριθμός τους είναι γενικά συνεπής με αυτό που βλέπουμε στο έδαφος τις τελευταίες ημέρες. Υπήρχαν εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές την ημέρα σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου. Εξετάσαμε δορυφορικές εικόνες. Είδαμε τον αριθμό των κτιρίων και οι αριθμοί που βγαίνουν είναι σύμφωνοι με αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στο έδαφος. Επομένως, συνδυάζοντας όλα αυτά τα στοιχεία, είμαστε αρκετά σίγουροι για τον συνολικό αριθμό των θυμάτων», αναφέρει στον Guardian.

Oι «γκρίζες» περιοχές

Ο Ομάρ Σακίρ ωστόσο παραδέχεται ότι υπάρχει μια «γκρίζα» ζώνη που διαφοροποιεί τους μαχητές από τους αμάχους μεταξύ των νεκρών, αλλά δεν αμφισβητείται ο μεγάλος αριθμός των νεκρών γυναικών και παιδιών από τους βομβαρδισμούς. Είπε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει διάκριση μεταξύ των άμεσων αριθμών θυμάτων που βγήκαν γρήγορα τις πρώτες μέρες και εκείνων που συγκεντρώθηκαν με την πάροδο του χρόνου, όταν υπήρχε μεγαλύτερη σαφήνεια.

Η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των αριθμών του υπουργείου Υγείας της Γάζας ακολουθεί τη διαμάχη για το ποιος ήταν υπεύθυνος για μια μεγάλη έκρηξη στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli και πόσοι πέθαναν σε αυτήν. Το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι υπήρξαν τουλάχιστον 500 θάνατοι σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Μεταγενέστερες αναφορές υποδεικνύουν ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε εσφαλμένα με στόχο το Ισραήλ ήταν υπεύθυνος και ότι υπήρξε μικρότερος αριθμός νεκρών, μεταξύ 100 και 300 ατόμων, αν και δεν έχει διευκρινιστεί ο τελικός αριθμός.

Σύμφωνα με τον Ομάρ Σακίρ, τα στοιχεία των θυμάτων του υπουργείου Υγείας της Γάζας τείνουν ιστορικά να είναι αξιόπιστα, εν μέρει επειδή τα ονόματα των νεκρών τεκμηριώνονται προσεκτικά και κατά δεύτερον επειδή οι θάνατοι γίνονται γνωστοί στις στενά συνδεδεμένες κοινότητες της περιοχής.

«Γενικά αυτά τα δεδομένα καταγράφονται με τρόπο που υπάρχουν λεπτομερείς αναλύσεις που περιλαμβάνουν πληροφορίες αναγνώρισης για κάθε άτομο. για αυτό πιστευουμε οτι ο αριθμος ειναι αξιοπιστοσ»

Ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ που αρνήθηκε να κατονομαστεί δημόσια είπε ότι η υπηρεσία του χρησιμοποιεί και ελέγχει τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Γάζας για χρόνια. «Δεν έχω δει τίποτα που να λέει ότι «μαγειρεύουν» τους αριθμούς. Εξετάσαμε ορισμένους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και οι αριθμοί των θανάτων που ισχυρίζεται το υπουργείο για μια συγκεκριμένη επίθεση είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνοι με αυτό που έχουμε δει σε προηγούμενους πολέμους».

Είπε ότι ο λόγος για τους υψηλότερους συνολικούς αριθμούς θυμάτων ήταν ότι οι επιθέσεις ήταν «πολύ μεγαλύτερες από οτιδήποτε έχουμε δει σε προηγούμενους πολέμους. Δεν είναι ότι διογκώνουν τους αριθμούς».

Σύμφωνα με τον Ομάρ Σακίρ, το υπουργείο Υγείας έχει παγιδευτεί στην ευρύτερη «μάχη» για την κοινή γνώμη στην οποία το Ισραήλ αντιμετωπίζει τις δικές του κατηγορίες για χειραγώγηση του αριθμού των θυμάτων προκειμένου να υποβαθμίσει τους θανάτους αμάχων και ότι ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι άοπλοι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από τον στρατό στη Δυτική Όχθη ήταν μαχητές.

«Δυστυχώς, όταν η πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να ερμηνευτεί, το Ισραήλ και τόσοι πολλοί από τους συμμάχους του προτιμούν να το αρνηθούν ή να θάψουν το κεφάλι τους στην άμμο», λέει ο Σακίρ.

«Εφόσον μπορούν να δημιουργήσουν ένα ομιχλώδες σκηνικό και παραπληροφόρηση για το τι συμβαίνει, υπάρχει η κάλυψη για να συνεχιστεί να συμβαίνει αυτό. Να συνεχίσουν δηλαδή να σκοτώνονται πάνω από 100 παιδιά από την Παλαιστίνη κάθε μέρα», κατέληξε.

  • Με πληροφορίες από Guardian
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr