Την ενεργοποίηση και την χρήση του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία θεωρεί ως «νομοτέλεια» στρατιωτικός αναλυτής, αν τελικά η Ελλάδα αποκτήσει τα περίφημα αμερικανικά stealth μαχητικά 5ης γενιάς F-35.

Σύμφωνα με το ΑΜΝ, ο Τούρκος Αρχιστράτηγος ε.α. Νατζάτ Εσλίν, σχολιάζοντας το αίτημα της Αθήνας προς την Ουάσινγκτον για αγορά F-35 δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι «αν η Ελλάδα αποκτήσει τα μαχητικά, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τους S-400 εναντίον τους», προσθέτοντας ότι «η Αθήνα δείχνει βιασύνη να αγοράσει τα F-35».

Ακόμα και εντός του 2021

Σε συνέντευξή του στο Sputnik, ο Εσλίν υπογράμμισε ότι «η Τουρκία είναι “μεγάλος” παίκτης για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όσον αφορά στη γεωπολιτική της θέση και τις πραγματικές δυνατότητές της. Η πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την Ελλάδα για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, οι οποίες πρέπει να “μετρήσουν” τη στρατηγική ισορροπία ανάμεσα στις δύο χώρες».

Το ρεπορτάζ αναφέρει, πάντως, ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, βρίσκεται σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, ώστε η Ελλάδα να παραλάβει ακόμα και μέσα στο 2021 έξι ελαφρώς μεταχειρισμένα F-35, αν τελικά η συμφωνία για την αγορά προχωρήσει ομαλά.

Πηγή: economico.gr