Αναμορφώνονται οι

“Το νομοσχέδιο διατηρεί αναλλοίωτο το λαϊκό χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών. Το νομοσχέδιο δεν στρέφεται κατά των παραγωγών”. Δεν παραδίδει τις λαϊκές αγορές στα οργανωμένα μεγάλα συμφέροντα”. Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης υπερασπιζόμενος, στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

“Θέλουμε να λειτουργούν οι λαϊκές αγορές με όρους διαφάνειας, με όρους ισότιμου ανταγωνισμού, με όρους φορολογικής συνείδησης”,  υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο προσπαθεί να ανεβάσει το επίπεδο των λαϊκών αγορών στις συνθήκες αγοράς του 21ου αιώνα, “να τους δώσει την ευκαιρία να συμμετέχουν σε προγράμματα ΕΣΠΑ, να τους δώσει την ευκαιρία να κάνουν χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, να τους δώσει την ευκαιρία να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις τους, να τους δώσει την ευκαιρία να αποκτήσουν καλύτερη και ευθεία πρόσβαση με τους πελάτες, να τους δώσει την ευκαιρία να δουλεύουν με διαφάνεια”.

Να σταματήσει το «νταραβέρι» για τις θέσεις

Αναφερόμενος στις προβλέψεις για τις προκηρύξεις των θέσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι δεν γίνονται για να αποκλειστούν κάποιοι από τις λαϊκές αγορές αλλά γίνονται για να σταματήσει το “νταραβέρι για το ποιος θα πάει που και πώς”. Είναι η στιγμή που ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει θέση: “Τι θέλετε; Θέλετε να έχουμε ένα γκρίζο σημείο με νταραβέρι ή θέλετε να έχουμε διαφάνεια, μια πλατφόρμα και να ξέρουμε πόσες θέσεις χωράνε και ποιοι μπορούν και ποιοι δεν μπορούν να πάνε εκεί ή όχι;”.

Στόχος επέμεινε ο υπουργός Ανάπτυξης, είναι διαφανείς όροι ώστε να μπορεί να επιβιώσει και αυτός που δεν έχει τα κονέ, που δεν έχει να λαδώσει, που δεν έχει γνωριμία. “Αλλά δεν το θέλετε. Θέλετε να τους αφήνετε εκεί, να είναι έρμαια αυτών που τους εκμεταλλεύονται”, είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. “Εμείς θέλουμε πλατφόρμα, διαφάνεια, προκήρυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι σε όλα αυτά”, είπε ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι υπέρ των λαϊκών αγορών, υπέρ των βιοπαλαιστών στις λαϊκές αγορές.

“Έχουμε μια εκκρεμότητα με τους παραγωγούς. Εμείς προτείνουμε να έχουν το δικαίωμα, όσοι έμποροι το επιθυμούν, να δηλώσουν εάν είναι έμποροι ή παραγωγοί και να αλλάξουν τη φύση των αδειών τους”, είπε ο κ. Γεωργιάδης και εξήγησε ότι το άρθρο αυτό μπήκε στο νομοσχέδιο, όταν διαπίστωσε το υπουργείο το μέγεθος των παραγωγών που κατά βάση έκαναν εμπόριο.

“Τρομάξαμε όταν είδαμε αυτό το μέγεθος, διότι αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού με τις λαϊκές αγορές και ζητήματα υπαρξιακά για το ρόλο τους αυτούς αν δεχθούν φορολογικούς ελέγχους. Γι΄αυτό το λόγο είπαμε, αντί να τους έχουμε αυτούς τους ανθρώπους σε μια γκρίζα ζώνη, ή να έχουμε το κράτος να κάνει μονίμως τα στραβά μάτια, μήπως θα ήταν καλύτερο να τους δώσουμε το δικαίωμα να διαλέξουν και από εκεί και πέρα να έχουν μια καθαρή σχέση με τις λαϊκές αγορές; Θέλω να είμαι ειλικρινής, εάν κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων, υπάρξει consensus, μια ομοφωνία οι οποίοι θα ζητήσουν την απόσυρση του άρθρου αυτού, τότε θα το αποσύρουμε. Πρόθεση του άρθρου δεν είναι να βλάψει τους παραγωγούς. Πρόθεση του άρθρου ήταν από την αρχή να δώσει διέξοδο σε εκείνους που είναι εγκλωβισμένοι σε αυτή την ενδιάμεση ζώνη”, είπε ο κ. Γεωργιάδης που υπερασπίστηκε και τις προβλέψεις για την πλατφόρμα του e-καταναλωτής, σημειώνοντας ότι υπάρχει προς το συμφέρον του καταναλωτή και προς το συμφέρον του υγιούς εμπορίου.

ΣΥΡΙΖΑ: “Είναι το πιο λάθος νομοσχέδιο, στην πιο λάθος στιγμή”

“Είναι το πιο λάθος νομοσχέδιο, στην πιο λάθος στιγμή”, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης και πρόσθεσε: “Δεν είναι αυτό που έχουν ανάγκη, που περιμένουν οι καταναλωτές αυτή την ώρα. Δεν είναι αυτό που περιμένουν, μπροστά στο μεγάλο κύμα ακρίβειας που έχει αρχίσει και το βλέπουμε, με τα στοιχεία του πληθωρισμού κάθε μήνα, η διάλυση, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου επί τα χείρω, δεν είναι αυτό που περιμένουν οι καταναλωτές. Δεν είναι αυτό που περιμένουν οι παραγωγοί”.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στοχοποιεί τους προέδρους των Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών, είπε ότι πλέον εγκαταλείπεται η έννοια «άδεια λαϊκής» αφού στην πραγματικότητα  συνδέεται με θέση. “Χάνεται αυτό που είχε ο παραγωγός. Είχε άδεια λαϊκής και μπορούσε να ζητήσει θέση σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Τώρα γίνεται μέσα από μία προκήρυξη, έναν διαγωνισμό με όρους που στην πραγματικότητα τους συνδέει με μία συναλλαγή που προκύπτει από την προκήρυξη της θέσης με τον φορέα συντονισμού, με τον αρμόδιο φορέα”, είπε ο κ. Αραχωβίτης και επισήμανε ότι η προκήρυξη που βγάζει ο αρμόδιος φορέας μπορεί να έχει διαφορετικούς όρους σε κάθε λαϊκή.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ευτράπελα τα κριτήρια της μοριοδότησης και επέκρινε και τη διάταξη που προβλέπει αναστολή άδειας αν δεν διατεθεί στη λαϊκή το 50% της παραγωγής, βάσει της δήλωσης στο ΟΣΔΕ.

ΚΙΝΑΛ: “ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά του νομεσχεδίου”

“Θα τοποθετηθούμε αφού αφουγκραστούμε όλους τους φορείς εκπροσώπησης των επαγγελματιών στον κλάδο και φυσικά αφού ακούσουμε και τη δική σας εξήγηση”, είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας και πρόσθεσε: “ακούμε την άποψη ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καταργείται η απρόσκοπτη προσέλευση των παραγωγών στις λαϊκές αγορές, διότι θεσμοθετεί τη συμμετοχή των παραγωγών με τη διαδικασία της προκήρυξης, ενώ δεν υπάρχουν διοικητικά και άλλα εχέγγυα για την ομαλή εφαρμογή των προβλέψεων αυτών.

Ακούμε, την εύλογη άποψη, ότι το νομοσχέδιο προβλέπει 16 εξουσιοδοτήσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης, για να ρυθμίσει μια σειρά από κρίσιμα θέματα. Ακούμε την άποψη ότι οι παραγωγοί και επαγγελματίες, επιβαρύνονται με διαδικασίες που θα έχουν αυξημένα κόστη γι’ αυτούς. Ακούμε την άποψη ότι τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος είναι δρακόντεια και εξοντωτικά. Ο θεσμός των πρότυπων λαϊκών αγορών, όπως θεσπίζεται, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς το αντικείμενο και τη σκοπιμότητά τους”.

ΚΚΕ: “Η κυβέρνηση αφήνει ορθάνοιχτα τα παράθυρα για την υπηρέτηση των στόχων της ιδιωτικοποίησης των λαϊκών αγορών, μέσω ΣΔΙΤ”, είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και παρατήρησε αν και το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, προσπαθεί να κλείσει μέτωπα με τις Ομοσπονδίες, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης παραμένουν για να υλοποιηθούν στο απώτερο μέλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr