Αναποφάσιστη η Ευρωπαϊκή Ένωση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα συμπεριλάβει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο πακέτο ενεργειακών μέτρων που θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε.

«Θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με το πλαφόν στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – εάν βρίσκεται σε αυτό το στάδιο που θα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών υπέρ αυτού του μέτρου», δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στην Πράγα, σήμερα Τετάρτη.

«Οι χώρες της Ε.Ε. θέλουν κοινή αγορά αερίου»

  • Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε γενική συμφωνία ως προς την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου πριν από το επόμενο καλοκαίρι και συμφώνησαν επίσης ότι απαιτείται μια εναλλακτική τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο, δήλωσε από την πλευρά του ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Τζόζεφ Σίκελα.

Η συνάντηση των υπουργών στην Πράγα βοήθησε να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., δήλωσε ο κ. Σίκελα. «Θέλουμε να επιταχύνουμε τις κοινές προμήθειες και να αξιοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη όλης της Ε.Ε., ώστε να διασφαλίσουμε τις προμήθειες για τον επόμενο χειμώνα, ο οποίος μπορεί να είναι πιο σημαντικός και από τον ερχόμενο», σημείωσε.

Νέο κόμβο αερίου στην Τουρκία προτείνει ο Πούτιν

Νωρίτερα, μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τον αγωγό Nord Stream προκειμένου να δημιουργηθεί στην Τουρκία ένας μεγάλος ενεργειακός κόμβος αερίου για την Ευρώπη.

«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τους χαμένους όγκους κατά μήκος των Nord Stream από τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και με τον τρόπο αυτό να κάνουμε τις κύριες οδούς για την προμήθεια του καυσίμου μας, του φυσικού αερίου μας στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό, βέβαια, αν οι εταίροι μας ενδιαφέρονται. Και αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να εφαρμοστεί».

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι οι επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 , τους οποίους οι ευρωπαϊκές και δυτικές κυβερνήσεις έχουν χαρακτηρίσει δολιοφθορά, αποτελούν «επικίνδυνο προηγούμενο», κάνοντας λόγο για «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας».

Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αγωγοί μπορούν να επισκευαστούν και τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αέριο μέσω του Nord Stream 2, μία γραμμή του οποίου είναι ασφαλής, όπως είπε. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ε.Ε.» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα δεν ευθύνεται για τις υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από REUTERS

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr