προβλέψεις τουρισμό

Μετά από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τον ελληνικό τουρισμό φέτος, λόγω της παρατεταμένης επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αρχίζουν να αχνοφαίνονται κάποιες ενδείξεις ότι τα χειρότερα μπορεί να αποφευχθούν.

Οι αρχικές εκτιμήσεις και οι αναθεωρήσεις

Κυβέρνηση και τουριστικοί φορείς, από τα μέσα Μαρτίου και μετά, εκτιμούσαν ότι ο στόχος της ανάκτησης του 40%-50% της δραστηριότητας του 2019, που αποτελούσε την κεντρική πρόβλεψη στην αρχή του έτους, ενδέχεται να αποδειχθεί μη εφικτός. Ορισμένοι, μάλιστα, έφτασαν να κατεβάζουν τον πήχη ακόμα και στο  35%.

  • Ωστόσο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα, τα δεδομένα που διαμορφώνονται οδηγούν αρκετούς στην εκτίμηση πως ενδεχομένως από τα τέλη Μαΐου και μετά η δραστηριότητα να βελτιωθεί σημαντικά, οδηγώντας τελικά τον τουρισμό σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από το 40% του 2019.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η χρονιά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική υποτροπή της πανδημίας, αναμένεται να είναι καλύτερη από την περυσινή.

Ισως όχι τόσο καλύτερη όσο πολλοί πίστεψαν το προηγούμενο εξάμηνο, αλλά σίγουρα καλύτερη από το 2020. Αυτά όμως εφόσον η COVID-19 δεν επανακάμψει, όπως συνέβη τουλάχιστον δύο φορές το τελευταίο εννεάμηνο.

Οι δύο λόγοι που γεννούν αισιοδοξία 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ ( Καθημερινή ), δύο είναι οι βασικές αιτίες που επαναφέρουν οψίμως την αισιοδοξία στην τουριστική αγορά:

  • Η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων και η αποτελεσματικότητά τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και η παράλληλη διαδικασία αποδοχής των εμβολιασμένων ή όσων έχουν αρνητικό μοριακό τεστ χωρίς πολλές διατυπώσεις στη χώρα, και,
  • Η διαφαινόμενη επιστροφή των Αμερικανών ταξιδιωτών στην Ευρώπη και μάλιστα με ιδιαίτερη δυναμική.

Για να υλοποιηθεί πάντως αυτή η επιστροφή των Αμερικανών μένει ακόμα να ολοκληρωθούν κάποιες συμφωνίες σε επίπεδο Ουάσιγκτον – Βρυξελλών.

9 πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα

Από την άλλη πλευρά, στην αγορά μετρούν εννέα απευθείας πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα φέτος, αριθμός που οι παλαιότεροι στην αγορά δεν θυμούνται να έχει υπάρξει ξανά.

Σύμφωνα με πιο πρόσφατες εκτιμήσεις που δίνουν αερομεταφορείς και αεροδρόμια για την επιβατική κίνηση στην Αθήνα,  η Ελλάδα και ειδικότερα το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο πρώτο τρίμηνο, κατέγραψε εισερχόμενες ταξιδιωτικές ροές στο 15,4% του 2019.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο δεύτερο τρίμηνο ο αριθμός των ταξιδιωτών αναμένεται στο 25% του 2019 και στο κρίσιμο τρίτο τρίμηνο στο 55% του 2019.

Το τελευταίο τρίμηνο αναμένεται να κλείσει με ανάκτηση του 60% των ταξιδιωτικών επισκέψεων του 2019.

Τα μεγέθη αυτά αφορούν κυρίως το αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ στα περιφερειακά αεροδρόμια, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο, η ταξιδιωτική κίνηση από το εξωτερικό αναμένεται να ανέλθει πιθανόν ακόμα και στο 65% αυτής του 2019.

Οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Με τις προβολές αυτές συνηγορεί και η πρόσφατη εκτίμηση (Μάρτιος 2021) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), που αναφέρει ότι η μείωση των διεθνών αφίξεων το 2021 σε σχέση με το 2019 θα κυμανθεί μεταξύ -55% και -67%, ανάλογα με το αν οι περιορισμοί στα ταξίδια αρθούν σε σημαντικό βαθμό τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάποια σημαντική επιδείνωση στην εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Airports Council International (ACI), η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη το 2021 αναμένεται να ανέλθει συνολικά στο 44% της αντίστοιχης του 2019, με το γ΄ τρίμηνο να φτάνει στο 60% και το δ΄ τρίμηνο στο 55% του 2019, δηλαδή μια αισθητή βελτίωση το δεύτερο εξάμηνο. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Eurocontrol, η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη το 2021 αναμένεται να ανέλθει στο 51% της αντίστοιχης του 2019.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr