Αναστάτωση AstraZeneca

Άνευ προηγουμένου αναστάτωση και σύγχυση στα ευρωπαϊκά κράτη και τους πολίτες του προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca για τον κοροναϊό, και η ορατή πλέον πιθανότητα να τιναχθεί στον αέρα το εμβολιαστικό χρονοδιάγραμμα στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό της κατάστασης, είναι ότι καταγράφεται μία πανσπερμία οδηγιών σε σχέση με τη χορήγηση του εμβολίου, ενώ αρκετές χώρες αλλάξουν και μετά αλλάζουν εκ νέου της οδηγίες τους.

Υπ αυτές τις συνθήκες, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι σημερινές ανακοινώσεις από το ελληνικό υπουργείο Υγείας για τη στάση της χώρας έναντι της χρήσης του εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρείας.

Επιβεβαίωση από  ΕΜΑ της πιθανής σύνδεσης του εμβολίου με περιστατικά θρομβώσεων

Χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) την «πιθανή σύνδεση» του εμβολίου της AstraZeneca με «εξαιρετικά σπάνια περιστατικά» θρομβώσεων, ανεβάζοντας κατακόρυφα την αγωνία, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή φαρμακο-επαγρύπνησης του Οργανισμού (PRAC) συμπέρανε ότι οι «ασυνήθιστες θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να καταχωρηθούν ως πιθανή παρενέργεια» του συγκεκριμένου εμβολίου.

Ωστόσο, η εκτελεστική διευθύντρια του EMA Ίμερ Κουκ και άλλα κορυφαία στελέχη επέμειναν ότι το όφελος από τη χρήση του εμβολίου υπερτερεί των κινδύνων από τις παρενέργειες.

86 περιστατικά θρόμβωσης, 18 εκ των οποίων θανατηφόρα

Συνολικά ως τις 4 Απριλίου, είχαν αναφερθεί στη βάση δεδομένων EudraVigilance 169 περιστατικά θρόμβωσης φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου (CVST) και 53 περιστατικά σπλαγχνικής φλεβικής θρόμβωσης σε 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Μεταξύ 86 περιστατικών που είχε επεξεργαστεί αναλυτικά ο EMA ως τις 22/3, τα 18 ήταν θανατηφόρα.

Τα νέα δεδομένα, τονίζεται, δεν αλλάζουν τη σύσταση του EMA για τη συνεχιζόμενη χρήση του εμβολίου.

Όπως υπογράμμισε η κ. Κουκ στη συνέντευξη Τύπου: «Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εμβόλια που διαθέτουμε. Πρόκειται για πολύ σπάνιες παρενέργειες. Ο κίνδυνος του θανάτου από την Covid-19 είναι πολύ υψηλότερος από τον κίνδυνο του θανάτου από το εμβόλιο».

Τα ύποπτα συμπτώματα

Όπως τόνισε η επικεφαλής της PRAC, Σαμπίνε Στράους, στα ύποπτα συμπτώματα περιλαμβάνονται η δυσκολία στην αναπνοή, οι έντονοι πονοκέφαλοι, οι μελανιές και ο πόνος στο στήθος.

Παρότι η μεγάλη πλειονότητα των περιστατικών αφορά γυναίκες κάτω των 60 ετών, η επιτροπή δεν είναι σε θέση στην παρούσα φάση, λόγω των διαφορετικών υπο-ομάδων του πληθυσμού που έχουν εμβολιαστεί σε διαφορετικές χώρες, να μιλήσει για συγκεκριμένους παράγοντες αυξημένου κινδύνου (ηλικία, φύλο κ.ο.κ.).

Ο ΕΜΑ έχει ζητήσει νέες μελέτες και νέα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές από την AstraZeneca στο πλαίσιο της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης.

Αναλυτικά οι οδηγίες των χωρών ανά τον κόσμο 

 • Στο Βέλγιο το εμβόλιο θα χορηγείται μόνο στους άνω των 55 ετών.
 • Στη Βρετανία οι αρχές συνέστησαν το εμβόλιο να μη δίδεται σε άτομα κάτω των 30 εφόσον είναι δυνατόν.
 • Στην Αυστραλία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ανάλογους περιορισμούς για τα άτομα κάτω τω 50 ετών
 • Στην Κροατία, την Πολωνία και τη Γαλλία αναφέρονται ακυρώσεις ραντεβού από τους δικαιούχους.
 • Η Ολλανδία ανακοίνωσε χθες  ότι θα περιορίσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών, αφού είχε ήδη αναστείλει τη χορήγησή του στους νέους από την περασμένη εβδομάδα.

Σε άλλη κατεύθυνση η Γερμανία

 • Στη Γερμανία η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko)  εμμένει στη σύστασή της να χορηγείται το εμβόλιό της μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών παρά τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA.
 • Η Ισπανία θα συνεχίσει να εμβολιάζει τους 60-65 ετών, προτού προχωρήσει στη χορήγησή του στην επόμενη ηλικιακή ομάδα προτεραιότητας των 66-69, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας. Πριν από αυτό, η Ισπανία χορηγούσε το σκεύασμα στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες-κλειδιά από 18 έως άνω των 65 ετών.
 • Η Αυστραλία και οι Φιλιππίνες περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, ενώ η Αφρικανική Ένωση εγκατέλειψε τα σχέδια να αγοράσει το εμβόλιο, επιφέροντας περαιτέρω πλήγματα στις ελπίδες της εταιρείας να παραδώσει δόσεις του εμβολίου της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αφρικανική Ένωση, Ινδονησία, Ινδία

 • Η Αφρικανική Ένωση διερευνά επιλογές με την Johnson & Johnson έχοντας εγκαταλείψει τα σχέδια της να αγοράσει το εμβόλιο της AstraZeneca από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής.
 • Ο υπουργός Υγείας της Ινδονησίας Μπούντι Γκουνάντι Σαντίκιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για την παραλαβή έως και 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 ώστε να καλύψει κενά στις παραδόσεις μετά από καθυστερήσεις στις αφίξεις των εμβολίων της αγγλοσουηδικής εταιρείας.
 • Η Ινδία έχει περιορίσει προσωρινά όλες τις σημαντικές εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca από το Ινδικό Ινστιτούτο Serum (SII), τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εγχώριων λοιμώξεων.

Πηγή: economico.gr