Μετά τις παρεμβάσεις του στο διπλωματικό σώμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας προχώρησε σε ακόμα πιο σοβαρές κινήσεις, απολύοντας κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τους κατηγορεί για συνεργασία με τη Ρωσία.

Νέοι «αποκεφαλισμοί»

Συγκεκριμένα, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι απέλυσε τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανίας και τη Γενική Εισαγγελέα της χώρας. Ο Ιβαν Μπακάνοφ, μέχρι σήμερα επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, είναι παιδικός φίλος του Ζελένσκι. Η Γενική Εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα είχε αναλάβει την προσπάθεια δίωξης των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Η απόφαση αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, χωρίς καμία εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι περισσότεροι από 60 υπάλληλοι στην υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας και στη Γενική Εισαγγελία εργάζονταν εναντίον της χώρας, στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, έχουν ξεκινήσει 651 ποινικές έρευνες για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και της συνεργασίας σε βάρος εργαζομένων σε εισαγγελικά γραφεία, υπηρεσίες προδικαστικών ερευνών και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Σοβαρότατες κατηγορίες

Μεταξύ άλλων, «περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι στο γραφείο της εισαγγελέως και στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας παρέμειναν στα κατεχόμενα εδάφη και εργάζονται εναντίον του κράτους μας», πρόσθεσε. Ο Ζελένσκι είπε ότι τα αδικήματα αυτά «εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτήματα» για τους επικεφαλής των υπηρεσιών και πρόσθεσε: «Το καθένα από αυτά τα ερωτήματα θα λάβει την κατάλληλη απάντηση».

Σημειώνεται ότι  η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας διεξήγαγε αρκετές αξιόλογες επιχειρήσεις υπό την ηγεσία του Μπακάνοφ. Συγκεκριμένα, συνελήφθη ένας από τους ηγέτες του ISIS, τον Al-Bara Shishani, ο οποίος κρυβόταν στην Ουκρανία ενώ αποκαλύφθηκαν και δεκάδες σχέδια διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, που κόστισαν στο κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ειδικά στον αμυντικό τομέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr