Ακάρ μήνυμα

Είκοσι ημέρες μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να μην σηκώνει το τηλέφωνο για να μιλήσει στον Ταγίπ Ερντογάν. Και, ακόμη περισσότερο, φρόντισε ήδη – τόσο δια του Συμβούλου Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, όσο και μέσω του αμερικανικού Πενταγώνου – να καταστήσει σαφές στην Αγκυρα ότι δεν έχει να περιμένει ούτε χάρες, ούτε εκπτώσεις από την νέα αμερικανική κυβέρνηση, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του ΝΑΤΟ και των S-400.

Επιχείρηση κατευνασμού της Ουάσιγκτον – Το μήνυμα Ακάρ για τους S400

Τούτων δοθέντων, και παρά τις ρητορικές εξάρσεις προς εσωτερική κατανάλωση, ο Ερντογάν μάλλον ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία. Και αναζητεί τρόπους κατευνασμού της Ουάσιγκτον και εύσχημης αναδίπλωσης τουλάχιστον στο θέμα των S-400, προκειμένου να αποφύγει μια διεύρυνση των αμερικανικών κυρώσεων για τους ρωσικούς πυραύλους.

Σ’ αυτήν την επιχείρηση κατευνασμού εντάσσεται και το μήνυμα που έστειλε μέσα από την συνέντευξή του στην Hurriyet Xουλουσί Ακάρ, δηλώνοντας ότι η Τουρκίας είναι διατεθειμένη να μην χρησιμοποιήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση με τις ΗΠΑ. Και, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, πρότεινε την υιοθέτηση «μοντέλου Κρήτης», υπαινισσόμενος εδώ – όπως επισημαίνουν αναλυτές – και προνομιακή μεταχείριση της Ελλάδας από την Ουάσιγκτον σε σχέση με την Τουρκία.

Το “μοντέλο Κρήτης”

«Είμαστε ανοικτοί σε μια διαπραγμάτευση πάνω σ’ ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για τους S-300 που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Αμυνας.

Ο Χουλουσί Ακάρ αναφερόταν στο  «μη επιχειρησιακό» καθεστώς των πυραύλων που είναι ανεπτυγμένοι στην Κρήτη και δήλωσε πως ούτε η Τουρκία χρειάζεται «να χρησιμοποιεί συνεχώς» τους S-400.  «Αυτά τα συστήματα», είπε, «χρησιμοποιούνται ανάλογα με την απειλή. Θα αποφασίσουμε γι’ αυτό».

Το μήνυμα Ακάρ ήρθε λίγες ημέρες αφότου η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε ρητά από την Άγκυρα να εγκαταλείψει τους ρωσικούς S-400.

«Η Τουρκία είναι σύμμαχος εδώ και πολύ καιρό και διακεκριμένο μέλος του NATO, αλλά η απόφασή της να αγοράσει S-400 είναι ασύμβατη με τις δεσμεύσεις της ως συμμάχου των ΗΠΑ και του NATO», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Η Τουρκία είχε πολλές ευκαιρίες τα τελευταία δέκα χρόνια να αγοράσει το σύστημα Patriot από τις ΗΠΑ, αλλά προτίμησε να αγοράσει το S-400, γεγονός που προσφέρει στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή», πρόσθεσε ξεκάθαρα.

Η επικοινωνία Σάλιβαν – Καλίν

Είχε προηγηθεί η επίσης ξεκάθαρη, και κοφτή, τοποθέτηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν μετά την επικοινωνία του με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραίμ Καλίν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν μετέφερε τον Καλίν την «πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να ενισχύσει τη διατλαντική ασφάλεια μέσω του ΝΑΤΟ» και εξέφρασε «την ανησυχία της, ότι η απόκτηση από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος S-400 υπονομεύει τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας».

“Παζάρι” για την ρωσική πατέντα

Σ’ αυτό το σκηνικό, την δική της αξία έχει και η πληροφορία που μετέδωσε η ρωσική ιστοσελίδα avia.pro, αναφέροντας ότι η Τουρκία επιχειρεί να αντιγράψει την ρωσική πατέντα των S-400 για να προχωρήσει μόνη της στην λειτουργία δική της γραμμή παραγωγής των αντιαεροπορικών συστημάτων.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, η ρωσική πλευρά αρνείται βεβαίως να παραχωρήσει την τεχνογνωσία των S-400 στην Αγκυρα και Τούρκοι αξιωματούχοι παροτρύνουν την κυβέρνηση Ερντογάν να θέσει ως στόχο να προχωρήσει μόνη της στην παραγωγή των πυραύλων. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κάποιοι στην Αγκυρα θεωρούν ότι μπορούν να επιτύχουν τον κατευνασμό της αμερικανικής πλευράς και μία “επιστροφή” στο πρόγραμμα των F-35.

Πηγή: economico.gr