Τουρκία του Ερντογάν, όπως ναζιστική Γερμανία: με αφορμή την νέα προκλητική και άκρως επικίνδυνη κίνηση του υπουργού Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ, να θέσει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης, ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος έκανε έναν ανατριχιαστικό παραλληλισμό.

Lebensraum και Γαλάζια Πατρίδα

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Συρίγος σημειώσε χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία εμφανίζει ανησυχητικές ομοιότητες με τη ναζιστική Γερμανία πλέον». Εξήγησε δε ότι η θεωρία/ιδέα του «ζωτικού χώρου» (lebensraum) των ναζί προσομοιάζει με την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που έχει υιοθετήσει το καθεστός Ερντογάν στην Τουρκία. Υπογράμμισε, δε, ότι όπως, λοιπόν, «η ναζιστική Γερμανία ήθελε να απαλλαγεί από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, έτσι και η Τουρκία θέλει να απαλλαγεί από τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Δεν αγγίζεις τις Συνθήκες

Ο κ. Συρίγος σχολίασε τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας λέγοντας ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα ιστορικό κείμενο, έγινε πριν 97 χρόνια. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να το συζητάμε σήμερα. Οι συνθήκες που καθορίζουν όρια, στο Διεθνές Δίκαιο θεωρούνται ιερές. Δεν τις αγγίζεις. Είναι οι μοναδικές συνθήκες που δεν επιτρέπεται να αναθεωρηθούν, καθώς είναι αποτέλεσμα αιματηρών συγκρούσεων».

Το κόλπο της Τουρκίας

Παράλληλα, εξήγησε ότι αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από τέτοια θέματα που οδηγούν σε αδιέξοδο, δεν καταλήγεις πουθενά. Θέλουμε αποκλιμάκωση και από τις διερευνητικές συνομιλίες να βγει αποτέλεσμα. Ωστόσο, επισήμανε ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες δεν αρέσουν στην Τουρκία. Θέλει να ξεφύγει από αυτό και γι’ αυτό ανοίγει τη θεματολογία». Υπενθυμίζεται ότι ο Ντονμέζ έθεσε το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάνης ως προϋπόθεση για τις διερευνητικές συζητήσεις.

Πηγή: economico.gr