Ανατροπή λιανεμπορίου

Ανατροπή στον σχεδιασμό σταδιακής άρσης του lockdown φέρνει η επέλαση της πανδημίας, με ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία και με τους λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν πως βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος.

“Παγώνει” το σχέδιο για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο για επανεκκίνηση του λιανεμπορίου στις 29 Απριλίου «παγώνει», όπως «παγώνουν» και οι συζητήσεις για άνοιγμα των σχολείων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όλα θα επανεξεταστούν στην νέα σύσκεψη της επιτροπής Τσιόδρα στο τέλος της εβδομάδας, ωστόσο όλα τα βήματα θα τα καθορίσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που αυτή την στιγμή δείχνουν απαγορευτικά για οποιαδήποτε χαλάρωση. Ως προϋπόθεση, δε, για κάθε κίνηση ανοίγματος υποδεικνύεται η σταθεροποίηση και, εν συνεχεία, σταδιακή κάμψη των κρουσμάτων κορονοϊού και του δείκτη θετικότητας.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τόνισε χαρακτηριστικά σήμερα πως είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου και για όσο διάστημα τα κρούσματα ξεπερνούν τα 2.000 ημερησίως.

Βατόπουλος: Βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο

Ο κ. Βατόπουλος είπε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο, μεταφέροντας και την εκτίμηση των επιδημιολόγων της επιτροπής σύμφωνα με την οποία είμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος. «Για περίπου μια εβδομάδα ακόμα θεωρώ ότι θα συνεχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

Πολύ προσεκτικά βήματα υπέδειξε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στο MEGA.

Στο ερώτημα εάν στις 29 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, απάντησε ότι «απαιτείται να βρούμε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να κλονίζουμε ή να πιέζουμε το σύστημα υγείας.Το πρώτο βήμα έγινε. Θα το μετρήσουμε. Δύσκολη εβδομάδα αυτή. Να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Χρειάζεται χρόνος για να μετρήσουμε το πρώτο βήμα».

Ο αρχικός σχεδιασμός για την σταδιακή άρση του lockdown προέβλεπε και την επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με επικρατέστερη ημερομηνία την 19η Απριλίου.

Πελώνη: Μέσα στον Απρίλιο 1,5 εκατομμύριο νέοι εμβολιασμοί

Ωστόσο τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την επιτροπή των ειδικών διαμηνύεται πως το άνοιγμα της εστίασης θα υλοποιηθεί μόνον αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί.

Η ικανοποιητική έως τώρα πορεία των εμβολιασμών – με δεδομένα και τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη – είναι και το στοιχείο που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μετά τον Απρίλιο η κατάσταση θα είναι πολύ βελτιωμένη.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις 6-7 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού» δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και εκτίμησε ότι μέσα στον Απρίλιο θα υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 1,5 εκατομμύριο νέους εμβολιασμούς.

Όπως είπε η ίδια, οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα αυτοί έχουν ήδη φτάσει το 1,43 εκατομμύρια. Τα περίπου 3 εκατομμύρια δόσεις αντιστοιχούν σε περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες ή κοντά στο 20% του πληθυσμού.

Πηγή: economico.gr