Ανατροπή! Ο Έλον Μασκ πιθανότατα δεν θα αγοράσει το Twitter

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μια εταιρεία επεξεργασμένων φιστικιών για να αντιμετωπίσει τις εμβληματικές καραμέλες See’s που διαθέτει με επιτυχία στην Αμερικανική αγορά ο Γουόρεν Μπάφετ. Μετά άλλαξε ξαφνικά γνώμη. Δεν θα ήταν περίεργο αν η συμφωνία των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Μασκ για την αγορά του κοινωνικού δικτύου Twitter είχε την ίδια κατάληξη…

Σίγουρα, το αφεντικό της Tesla ήταν σαφώς πιό σοβαρό τώρα, επιδιώκοντας την απόκτηση του Twitter από ότι στην υπόθεση με τις κραμέλες See’s . Η χρηματοδότηση από τη Morgan Stanley είναι βέβαιη. Ωστόσο, αν υπαναχωρήσει,  η συμφωνία περιλαμβάνει ένα “πέναλτι” ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που θα πρέπει να πληρώσει – ή αντίστοιχα το Twitter εάν υπαναχωρήσει εκείνο από τη σύμβαση.

Η Tesla απειλεί το deal για το Twitter 

Υπάρχουν καλοί λόγοι για να παγώσει το deal. O μεγαλύτερος είναι η Tesla. Η μετοχή του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων έχει πέσει γύρω στο ένα πέμπτο από τότε που ο Μασκ αποκάλυψε για πρώτη φορά το μερίδιό του στο Twitter, εν μέρει επειδή ο Μασκ μπορεί να πουλήσει μετοχές Tesla για να χρηματοδοτήσει τη νέα του περιπέτεια. Εάν η μετοχή της Tesla ανακάμψει – πιθανότατα εάν η συμφωνία με το Twitter καταρρεύσει – τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια της ρευστότητας που θα ανακτηθεί θα σήμαινε… κάτι περισσότερο από το πέναλτι της διακοπής της συμφωνίας με το Twitter.

Η Κίνα είναι επίσης ένα σημαντικό κομβικό σημείο. Η Tesla παράγει τα μισά από τα οχήματά της εκεί, καθώς και το ένα τέταρτο των εσόδων της. Αλλά το Twitter δεν είναι φίλος της Λαϊκής Δημοκρατίας, πιο πρόσφατα επειδή αψήφησε το Πεκίνο στον χειρισμό περιεχομένου που σχετίζεται με διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Η Κίνα θα μπορούσε εύκολα να κρατήσει την Tesla ως όμηρο, εάν ένα Twitter που ανήκει στον Mασκ “δεν έπαιζε σωστή μπάλα”. 

Στην πραγματικότητα, ο “απολυταρχισμός” του Μασκ πιθανότατα δεν θα επιβιώσει από μια συμφωνία στο Twitter. Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν δήλωσε στους Financial Times αυτή την εβδομάδα ότι η εταιρεία πρέπει να ελέγχει το παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο, αλλιώς  κινδυνεύει να απαγορευτεί στην ΕΕ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι ρυθμιστικές αρχές είναι λιγότερο επιθετικές, άλλες εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τον Μασκ. Η Apple, για παράδειγμα, αποφασίζει ποιες εφαρμογές θα εμφανίζονται στα smartphone που παράγει.

Ένα πράγμα διευκολύνει τον Musk να απομακρυνθεί πριν οποιοδήποτε από αυτές τις απειλές γίνει ουσιώδες πρόβλημα: Η αγορά ίσως δείχνει το δρόμο. Η μετοχή του Twitter διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή 11% χαμηλότερη από την τιμή προσφοράς του. Τα tweets του Μασκ που επικρίνουν ορισμένες ενέργειες της εταιρείας -που πιθανώς να παραβιάζουν και τη συμφωνία εξαγοράς- υποδηλώνουν ήδη ότι μπορεί να αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον του. Το πιθανότερο είναι ότι οι φιλοδοξίες του Μασκ θα περιπλανηθούν αλλού. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr