νέα αύξηση κρουσμάτων

Η χθεσινή νέα αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, μετά από ένα διήμερο πτωτικής πορείας, σε συνδυασμό με τον σοκαριστικό αριθμό ημερήσιων θανάτων και διασωληνωμένων φαίνεται ότι ανατρέπει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το άνοιγμα από το γενικό lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economico, στη χθεσινή καθιερωμένη σύσκεψη της Επιτροπής των Ειδικών, το κλίμα προβληματισμού ήταν διάχυτο, ιδιαίτερα μετά τη μελέτη του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας που δείχνει την Ελλάδα “κόκκινη” πλην φωτεινών εξαιρέσεων.  Ιδιαίτερα κάποιες περιοχές, μεταξύ των οποίων η Αττική και ειδικά η Δυτική Αττική έχουν σημάνει συναγερμό στις αρχές, καθώς εντείνουν και σε καμία περίπτωση δεν καθησυχάζουν τους ειδικούς.

Η τελευταία εισήγηση των Λοιμωξιολόγων

Κατά τις ίδιες πηγές, μετά από μακρά και έντονη συζήτηση, οι λοιμωξιολόγοι αποφάνθηκαν ότι παρά τις δραματικές συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής, το πιο ασφαλές είναι να μην ανοίξει το λιανεμπόριο, ούτε στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς τυχόν ανάλογες σκηνές συνωστισμού όπως αυτές που καταγράφηκαν πρόσφατα στο Λονδίνο, ελλοχεύουν τον κίνδυνο ενός τρίτου, σφοδρού κύματος κοροναϊού στις αρχές του νέου χρόνου.

Η θέση αυτή των ειδικών μοιραία ανατρέπει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που προετοιμαζόταν για το σταδιακό άνοιγμα, σε πρώτη φάση των μικρών καταστημάτων και σε κάποιες μέρες και των μεγαλύτερων. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, δεν αποκλείεται τελικά, τα μόνα που θα ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα, να είναι τα κομμωτήρια.

Επίσης είναι προφανές ότι επηρεάζει και τις αποφάσεις σε σχέση με την παρουσία πιστών στις Εκκλησίες κατά την περίοδο των εορτών, καθώς επίσης υπάρχει ο κίνδυνος υπερμετάδοσης του ιού.

Υπό τα νέα δεδομένα, οι ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα αναβάλλονται το νωρίτερο για το Σάββατο.

Χάθηκε το στοίχημα της εστίασης

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει χαθεί οριστικά το στοίχημα των Χριστουγέννων για όλο τον κλάδο της εστίασης, με την κυβέρνηση να αποφασίζει ότι θα μείνουν κλειστά μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι καφετέριες.

Έως τις 7 Ιανουαρίου δεν θα λειτουργήσει ούτε ο κλάδος της διασκέδασης με κινηματογράφους, θέατρα και μουσικές σκηνές να παραμένουν κλειστά. Μετά τις 7 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα σχολεία και τα δικαστήρια, ενώ κλειστοί θα παραμείνουν και οι χώροι μαζικής άθλησης.

Πηγή: economico.gr