Μητσοτάκης lockdown

Αναβάλλεται, λόγω του μεγάλου σεισμού στην Σάμο, το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο πακέτο μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας.

Το διάγγελμα είχε προγραμματιστεί να μεταδοθεί στις 3 μ.μ. , ενώ στις 6 μ.μ., στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επρόκειτο να παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς να εξειδικεύσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν.

Ως προς τα μέτρα,οι τελευταίες πληροφορίες που καταφτάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις των ειδικών προοιωνίζονται τα χειρότερα, αφού καταγράφονται εκτιμήσεις ακόμα και για 4.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Γι αυτό και τα τελευταία νέα μιλούν για ενδεχόμενο λουκέτο στην εστίαση, και μάλιστα, από αύριο.

Μπροστά σε αυτό το εφιαλτικό τοπίο, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι πλέον δεν θα πρέπει να αποκλείεται ακόμα και ένα γενικό lockdown, πολύ νωρίτερα από όσο το υπολογίζαμε, αν τα σημερινά μέτρα δεν αποδώσουν καρπούς.

Ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται από χθες σε εντατικές διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου μέτρων, καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.

Και αυτό, γιατί τόσο στο κυβερνητικό όσο και στο επιστημονικό επιτελείο, καταγράφονται διαφορετικές απόψεις για τα μέτρα αλλά και για τον συνολικό χειρισμό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται σκληρότερα μέτρα. Και μεταξύ των επιστημόνων, ωστόσο, καταγράφονται διχογνωμίες.

Από την μία υπήρξε μερίδα ειδικών τάσσεται υπέρ των πιο σκληρών μέτρων, καθώς μερικοί πρότειναν λουκέτο όχι μόνο στην εστίαση, αλλά και σε γυμναστήρια και κέντρα αισθητικής για λίγες μέρες, με σκοπό να μειωθούν κατακόρυφα τα κρούσματα.

Η άλλη πλευρά προτείνει πιο στοχευμένα μέτρα που επικεντρώνονται κυρίως στην εστίαση και στην απαγόρευση κυκλοφορίας στις πορτοκαλί περιοχές.

Αν έχουμε 4000 κρούσματα, δεν θα περιμένουν 12 μέρες 

Την ανησυχία του για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τονίζοντας παράλληλα ότι αν έχουμε 4 χιλιάδες κρούσματα δεν θα περιμένουμε 15 ημέρες για να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Παράλληλα, δήλωσε πως η πρόταση τους είναι να περιοριστεί όσο γίνεται η κυκλοφορία στους δρόμους και μια λύση είναι να κλείνει η εστίαση γύρω στις 22.00 το βράδυ.

Επίσης όπως ανέφερε η Επιτροπή προσπαθεί να περιοριστούν οι μετακινήσεις από τις πορτοκαλί περιοχές σε άλλες περιοχές για ψυχαγωγία και διασκέδαση.

Τόνισε ότι αν δεν αποδώσουν τα μετρά που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, το επόμενο βήμα ίσως να είναι ένας είδος lockdown με κλείσιμο επιχειρήσεων και εστιατορίων.

Ανέφερε ακόμη ότι αλλάζει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας, οι ζώνες θα μείνουν τρεις και θα καταργηθούν οι κίτρινες περιοχές.

6 μέτρα προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι

  •  Κλείσιμο εστιατορίων-μπαρ στις 21.30 ή 10.00 μ.μ.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας λίγο μετά το κλείσιμο των καταστημάτων (στις πορτοκαλί περιοχές)
  • Μάσκα σε όλη την επικράτεια
  • Αύξηση τηλεργασίας
  • Τηλεκπαίδεση στα πανεπιστήμια
  • Απαγόρευση μετακινήσεων σε άλλους δήμους

Πηγή: economico.gr