Αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τη Fitch Ratings προσδοκά το οικονομικό επιτελείο

Μετά την ανακούφιση της έγκρισης του Σχεδίου “Ελλάδα 2.0.” η σκέψη του Χρήστου Σταϊκούρα βρίσκεται στην προγραμματισμένη – την Παρασκευή – αξιολόγηση της Ελλάδας από την Fitch Ratings, που θωρείται κρίσιμη για τη μελλοντική ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η ενδεχόμενη αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας από την Fitch σε θετικές (από σταθερές)θα δώσει ένα πολύτιμο και ισχυρό στήριγμα στην ελληνική οικονομία. Και επίσης “σφραγίζει” τη μόνιμη επιλεξιμότητα στην ΕΚΤ που είναι κρίσιμη για τα ελληνικά ομόλογα αλλά και τις ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται πως η Fitch Ratings βαθμολογεί σήμερα την Ελλάδα με “ΒΒ” και σταθερές προοπτικές. Αν και η αύξηση του rating μπορεί να θεωρείται δύσκολη αυτή τη στιγμή, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία για το μέγεθος και την ισχύ της ανάκαμψης της οικονομίας από το σοκ της πανδημίας, με τις τρέχουσες προβλέψεις του οίκου η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 3% πριν εκτοξευθεί στο 7,6% το 2022.

Citigroup: είναι πολύ πιθανό την Παρασκευή να έχουμε καλά νέα

Σύμφωνα με την Citigroup είναι πολύ πιθανό την Παρασκευή να έχουμε καλά νέα πάντως από την Fitch. Όπως επισημαίνει, η Fitch Ratings βαθμολογεί την Ελλάδα μία θέση πάνω από την Moody’s και δίνει την ίδια βαθμολογία με την S&P, η οποία όμως δίνει στη χώρα θετικές προοπτικές. 

Οι βασικοί αρνητικοί παράγοντες για την αξιολόγηση του οίκου, σημειώνει η Citi, είναι τα υψηλότερα τραπεζικά NPLs από τον μέσο όρο της ΕΕ και η υψηλή επιβάρυνση του χρέους.

Στους θετικούς παράγοντες ο οίκος τοποθετεί τον χαμηλότερο από τον αναμενόμενο αντίκτυπο της πανδημίας στο ΑΕΠ (με την πτώση να είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με την υπόλοιπη ΕΕ), το χαμηλό κόστος δανεισμού το οποίο διατηρεί το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο, και την πολύ ισχυρή στήριξη που θα δεχτεί η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την αποτελεσματική απορρόφησή των πόρων να θεωρείται  ωστόσο κρίσιμη. Όπως επισημαίνει η Citi, η Fitch δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε σχέση με τους άλλους οίκους στον δείκτη χρέους / ΑΕΠ.

Με δεδομένα τα παραπάνω αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η αμερικανική τράπεζα καταλήγει ότι υπάρχει πιθανότητα η Fitch Ratings να ακολουθήσει την S&P και να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr