Διευκρινήσεις σχετικά με το μέτρο του «πρώτου ενσήμου» για νέους ως 29 ετών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης ΔΕΘ δόθηκαν από κυβερνητικές πηγές.

Η ανακοίνωση Μητσοτάκη

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «στο εξής νέοι έως 29 ετών που δεν έχουν καμία προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την πολιτεία επί 6 μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους εργοδότες, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος. Τα άλλα 600 θα πηγαίνουν απευθείας στο νέο και στη νέα, επιπλέον της αμοιβής τους, για να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι θέλουν».

Αυτό που διευκρίνισαν κυβερνητικές πηγές είναι ότι το μέτρο θα ισχύσει από το νέο έτος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων και η παροχή θα είναι 1.200 ευρώ. Συγκεκριμένα, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, θα λάβουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση.

Και για μερική απασχόληση

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό, τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Επίσης, για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, ήτοι από 300 ευρώ έκαστος (εργαζόμενος και εργοδότης). Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

Μετά το πέρας των έξι μηνών, ο εργαζόμενος μπορεί να συνεχίσει την εργασία του στην επιχείρηση-εργοδότη που τον προσέλαβε, εφόσον και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος αμείβεται εξ ολοκλήρου πλέον από την επιχείρηση-εργοδότη. Παράλληλα, επεκτείνεται το πρόγραμμα Συν-Εργασία, το οποίο βέβαια δεν φαίνεται πως βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των εργοδοτών, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, με επιπλέον κόστος 50 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr