Ανησυχία στη Δύση προκαλούν φωτογραφίες που διέρρευσαν στα social media και φέρονται να απεικονίζουν ένα νέο stealth μαχητικό να δοκιμάζεται από την Κίνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα αποτελέσει τη βασική πλατφόρμα για το νέο αεροπλανοφόρο της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνόδευσαν τις αναρτήσεις στα social media, το αεροπλάνο εντοπίστηκε σε μακέτα αεροπλανοφόρου σε στρατιωτική βάση στην Ουχάν και πρόκειται για το μυστηριώδες FC-31, το οποίο βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης εδώ και δέκα χρόνια και θεωρείται ως η απάντηση του Πεκίνου στο F-35 των ΗΠΑ.

Αντικαταστάτης των Su-33

Μοντέλα του αεροσκάφους εμφανίστηκαν να μεταφέρονται στην μακέτα του αεροπλανοφόρου και να μετακινούνται, στο πλαίσιο δοκιμών, καθώς η Κίνα κατασκευάζει και τρίτο πλοίο που θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς μαχητικών αεροπλάνο, εκτός από τα δύο αεροπλανοφόρα που ήδη διαθέτει.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκτίμηση είναι ότι τα FC-31 θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα τέταρτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη J-15, που είναι απομιμήσεις των ρωσικών Su-33 και είναι σχεδιασμένα ώστε να επιχειρούν από αεροπλανοφόρα. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα ήδη διαθέτει μαχητικό 5ης γενιάς, το Chengdu J-20, το οποίο θεωρείται ως αεροσκάφος εναέριας υπεροχής.

Μακρά ιστορία, πολλά ονόματα

To συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει μακρά και… πονεμένη ιστορία: κυκλοφορει με τις ονομασίες Shenyang FC-31, J-31 ή J-35, ενώ το πρόγραμμα ανάπτυξής του δεν γίνεται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αλλά αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία και λειτουργεί περισσότερο ως πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό πήρε την απόφασή του και ότι η έκδοση του J-31 για το Ναυτικό δεν αποκλείται να παρουσιαστεί μέσα στο 2021 -πανδημίας επιτρεπούσης…-, ενώ αν όλα πάνε καλά, το μαχητικό θα είναι έτοιμο να αναλάβει πλήρη υπηρεσία. ως το 2027.

Post Views: 15

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr