ΗΚίνα σύντομα θα ξεπεράσει τη Ρωσία ως «πυρηνική απειλή»

Η ταχεία πρόοδος που έχει επιδείξει η Κίνα στον στρατιωτικό τομέα προκαλεί διαρκώς μεγαλύτερους πονοκεφάλους στην Ουάσινγκτον, η οποία παρακολουθεί το Πεκινό να εκσυγχρονίζει και να ενισχύει δραματικά τις Ένοπλες Δυνάμεις του.

Πυρηνικά άλματα της Κίνας

Μάλιστα, σύμφωνα με αμερικανό στρατιωτικό αναλυτή σύντομα η Κίνα και όχι η Ρωσία θα είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος των ΗΠΑ όσον αφορά στο πυρηνικό οπλοστάσιο. Ακόμα χειρότερα, ο υποσμήναρχος Τόμας Μπουσιέρ, υπαρχηγος του Στρατηγικού Αρχηγείου των ΗΠΑ, σημείωσε ότι οι δύο χώρες δεν διαθέτουν τον απαραίτητο μηχανισμό αποτροπής κακής συνεννόησης.

Μιλώντας σε διαδικτυακό φόρουμ, ο Μπουσιέρ ξεκαθάρισε ότι ο ισχυρισμός του Πεκίνου ότι επιθυμεί να διατηρήσει ένα μίνιμουμ πυρηνικού οπλοστασίου αποτροπής δεν συμβαδίζει με με την ανάπτυξη των πυρηνικών οπλικών συστημάτων, σημειώνοντας ότι «έρχεται ένα σημείο στο οποίο η Κίνα θα ξεπεράσει σε αριθμό την πυρηνική απειλή που σήμερα παρουσιάζει η Ρωσία».

Ανησυχία από Μπλίνκεν

Μάλιστα, ο Μπουσιέρ τόνισε ότι η εκτίμησή του αυτή δεν στηρίζεται μόνο στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο είναι «επιχειρησιακά τοποθετημένες». Τόνισε, δε, ότι σε αντίθεση με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ δεν έχουν συμφωνίες ή μηχανισμό διαλόγου με την Κίνα για το θέμα, ώστε, αν υπάρξει ανάγκη να αρθούν παρεξηγήσεις ή μπερδέματα.

Τα σχόλια του Μπουσιέρ έρχονται λίγο μετά την έκφραση βαθιάς ανησυχίας σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας που εξέφρασε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, στη διάρκεια συνάντησής του με ΥΠΕΞ ασιατικών χωρών και εταίρων νωρίτερα τον Αύγουστο, ενώ στοιχεία από δορυφόρους δείχνουν ότι η Κίνα κατασκευάζει εκατοντάδες σιλό για πυρηνικούς πυραύλους.

Τι λέει το Πεκίνο

Από την πλευρά του, το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι το πυρηνικό του οπλοστάσιο είναι ελάχιστο σε σχέση με αυτό της Ουάσινγκτον ή της Μόσχας και ότι είναι πρόθυμο για διάλογο, αλλά μόνο αν οι ΗΠΑ μειώσουν δραματικά τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτουν. Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Κίνα διαθέτει περίπου 200 πυρηνικές κεφαλές ενώ οι ΗΠΑ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1.357.

Ωστόσο, η Κίνα αυξάνει διαρκώς τις δυνατότητές της και στον τομέα των βαλλιστικών πυραύλων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των πυρηνικών κεφαλών. Σύμφωνα με τον Μπουσιέρ, πέρσι η Κίνα πραγματοποίησε περισσότερες δοκιμές βαλλιστιών πυραύλων, απ΄όσες όλα τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr