Ελαφρώς υψηλότερα από τον περασμένο μήνα αλλά λίγο χαμηλότερα από τις προβλέψεις κινήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% από το 3% του Ιουνίου, αλλά λίγο χαμηλότερα από το 3,3% της μέσης εκτίμησης των αναλυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επιτάχυνση που εμφανίζει ο δείκτης εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2022, ωστόσο αυτό αποδίδεται περισσότερο στο φαινόμενο βάσης. Δηλαδή στη σύγκριση με το τον προηγούμενο Ιούλιο όταν οι αυξήσεις των τιμών είχαν αρχίσει να υποχωρούν έπειτα από το υψηλό άνω των 40 ετών που είχαν σημειώσει στο 9,1%.

Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές τον Ιούλιο σημείωσαν αύξηση 0,2% από τον Ιούνιο, όσο και στην προηγούμενη μέτρηση και όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Παρόμοια ήταν η τάση και στο λεγόμενο δομικό πληθωρισμό, στις τιμές καταναλωτή εξαιρουμένων εκείνων της ενέργειας και των τροφίμων, που επιβράδυναν ελαφρώς στο 4,7% ετησίως τον Ιούλιο από το 4,8% που είχε προηγηθεί.

Αυξομειώσεις

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε με +0,2%, επίσης όσο τον Ιούνιο και όσο αναμενόταν. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση σε δύο διαδοχικούς μήνες που έχει εμφανίσει ο δομικός πληθωρισμός σε περισσότερο από 2 χρόνια. Περισσότερο του 90% της αύξησης στο γενικό δείκτη οφείλεται στο κόστος στέγασης, το οποίο ωστόσο έχουν επίσης μετριαστεί από τις αρχές του έτους, ενώ συμβολή είχαν και τα αυξημένα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων.

Την ίδια ώρα, οι τιμές των μεταχειρισμένων υποχώρησαν για δεύτερο μήνα, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια σημείωσαν τη μεγαλύτερη διαδοχικής τους πτώση από τις αρχές της πανδημίας. Αντίθετα, το κόστος στα είδη παντοπωλείου παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξησή του από τις αρχές του έτους. Θετικές ήταν οι ενδείξεις και στον λεγόμενο υπερ-δομικό πληθωρισμό (supercore) το ακόμα πιο στενό μέτρο που δεν προσμετρά τρόφιμα, ενέργεια αλλά και το κόστος στέγασης και το οποίο έδειξε αύξηση κατά 0,2% από τον περασμένο μήνα, την ώρα που τον Ιούνιο είχε εμφανίσει μηναία αύξηση 4%.

Αύξηση των αιτήσεων ανεργίας

Την ίδια στιγμή, αύξηση που ξεπέρασε αρκετά τις προβλέψεις των αναλυτών σημείωσε ο εβδομαδιαίος αριθμός των αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μία μικρή ένδειξη ότι η αγορά εργασίας της χώρας ενδεχομένως να έχει αρχίσει να διευρύνεται μετά τη στενότητα πολλών μηνών. Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου υποβλήθηκαν 248.00 νέα αιτήματα για επίδομα ανεργίας, αυξημένα κατά 21.000 από τα 227.000 της περασμένης εβδομάδας, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν μικρή αύξηση στα 230.000.

Παράλληλα, ο κινητός μέσος 4 εβδομάδων αυξήθηκε στα 231.000 από τα 228.250 της προηγούμενης εβδομάδας. Την ίδια ώρα ωστόσο, ο αριθμός των υφιστάμενων επιδομάτων (που μετριέται με μία εβδομάδα καθυστέρηση) υποχώρησε κατά 8.000, στα 1,684 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουλίου από τα 1,692 εκατ. την ώρα που η αγορά περίμενε να παρουσιάσει αύξηση στα 1,710 εκατ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr