Στον τομέα των υπερηχητικών οπλικών συστημάτων φαίνεται ότι η Ρωσία -τουλάχιστον σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Μόσχας- τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από τις ΗΠΑ, οι οποίες δυσκολεύονται να αναπτύξουν επιτυχώς μια τέτοια οπλική πλατφόρμα.

Δεύτερη αποτυχία

Μάλιστα, μια νέα δοκιμή στέφθηκε με… αποτυχία, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τιμ Γκόρμαν, η πρόσφατη δοκιμή στη Χαβάη ενός αμερικανικού υπερηχητικού πυραύλου απέτυχε λόγω δυσλειτουργίας κατά την εκτόξευση. «Παρουσιάστηκε μια ανωμαλία μετά την ανάφλεξη του στοιχείου δοκιμής», είπε ο Γκόρμαν σε δήλωση που εστάλη στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιουνίου.

Αυτή είναι η δεύτερη ανεπιτυχής προσπάθεια δοκιμής πυραύλων στο πλαίσιο του προγράμματος Conventional Prompt Strike, σχεδιασμένο για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων εγκατεστημένων στα καταδρομικά πλοία Zumwalt και στα υποβρύχια κλάσης Virginia, ικανά να φτάνουν ταχύτητες 5 Mach. Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021, απέτυχε λόγω δυσλειτουργίας στους ενισχυτές.

Ρωσική υπεροπλία

Στις 14 Μαΐου, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου ARRW. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από τη νότια ακτή της Καλιφόρνια και η ταχύτητα του πυραύλου ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου. Το Πολεμικό Ναυτικό είχε δηλώσει ότι έχει θέσει στόχο να αναπτύξει έναν υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο έως το 2028.

Τα υπερηχητικά όπλα είναι κρίσιμα για τις ΗΠΑ, καθώς θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών από την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες έχουν αναπτύξει με επιτυχία υπερηχητικούς πυραύλους. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει ήδη έτοιμες τέσσερις υπερηχητικές πλατφόρμες:

  • τον αντιπλοϊκό πύραυλο 3M22 Tsirkon, με ταχύτητα 8 Mach και βεληνεκές 1.500 χιλιόμετρα,
  • τον βαλλιστικό πύραυλο Kh-47M2 Kinzhal, ο οποίος έχει δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών, αναπτύσσει ταχύτητα 12 Mach και έχει βεληνεκές 3.000 χιλιομέτρων,
  • το υπερηχητικό όχημα Avangard, το οποίο μπορεί να μεταφερθεί από βαλλιστικό πύραυλο και να μεταφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές και αναπτύσσει ταχύτητα 20 Mach και
  • τον μεγάλου βεληνεκούς πύραυλο κρουζ Kh-95, ο οποίος θα εκτοξεύεται από βομβαρδιστικά Tu-160M και Tu-23M.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr