Μακρόν Σόλτς

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, είπε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, Μακρόν και Σολτς επανέλαβαν την έκκλησή τους για την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία ως προϋπόθεση για την πλήρη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Ψέματα χαρακτήρισε το Ελιζέ τις κατηγορίες Πούτιν για παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου από την Ουκρανία 

Επιπλέον, οι κατηγορίες του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι «ψέματα», αντέδρασε το Ελιζέ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας μιάμισης ώρας, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάστακτη», επισήμανε η γαλλική προεδρία.

«Ιρανικού τύπου κυρώσεις» στη Ρωσία

To ΒΒC υποστηρίζει ότι η Γαλλική προεδρία έδωσε και κάποια στοιχεία σχετικά με το τι αναμένεται να συμβεί στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα, κατά το Ελιζέ αναμένεται να εξεταστούν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας από τη Γαλλία. Η συζήτηση για τις νέες κυρώσεις θα γίνει τις προσεχείς ημέρες στις Βρυξέλλες με τα μέλη της ΕΕ.

Για τις νέες κυρώσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ληφθούν υπόψιν οι εξελίξεις στα μέτωπα και συγκεκριμένα η πολιορκία της Μαριούπολης. «Ο στόχος αυτών των “ιρανικού τύπου” κυρώσεων είναι να στριμώξουν τον πρόεδρο Πούτιν και να τον απομονώσουν από τη διεθνή κοινότητα» λέει η Γαλλική προεδρία.

«Παράθυρο» Ζελένσκι για συνάντηση με Πούτιν στο Ισραήλ

Η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται μετά την ελπιδοφόρα δήλωση Ζελένσκι, ο οποίος τόνισε ότι είναι ανοιχτός σε συνάντηση με τον Πούτιν στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ο Ζελένσκι είπε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα.

Είπε, επίσης, ότι η Δύση θα έπρεπε να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, όμως χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ανέφερε πως πρότεινε στον Μπένετ τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.

Μεταξύ άλλων, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι περισσότερες ουκρανικές επιχειρήσεις σταμάτησαν να λειτουργούν από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την την εισβολή της στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως ο οικονομικός σύμβουλος του Ζελένσκι είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι η ρωσική εισβολή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr