Η πιθανότητα να μετακινηθούν μισθοφόροι από τη ρωσική ομάδα Wagner στη Λευκορωσία ως μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για τον τερματισμό της ανταρσίας, έχει κάνει την Πολωνία ιδιαίτερα επιφυλακτική με την γείτονά της.

Ένα σύνορο που κάποτε σηματοδοτούνταν από μερικές κολόνες και ξύλινους στύλους έχει ήδη μεταμορφωθεί με χιλιόμετρα ψηλής μεταλλικής περίφραξης, θερμικές κάμερες και προβολείς.

Τα παραπάνω εγκαταστάθηκαν αφού η Λευκορωσία άρχισε να ενθαρρύνει χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στην Πολωνία πριν από δύο χρόνια σε αυτό που η Βαρσοβία αποκαλεί πράξη υβριδικού πολέμου.

Το Μινσκ και η Μόσχα παραμένουν στενοί σύμμαχοι.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα στη Λιθουανία, η πολωνική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι οι δυνάμεις της Wagner θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν προβλήματα, οπότε αναπτύσσει εκατοντάδες επιπλέον αξιωματικούς στα ανατολικά σύνορά της ως ενισχύσεις.

Έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες από τότε που  ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και η ομάδα μισθοφόρων του σάρωσαν ανεμπόδιστα τη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ,  στέλνοντας μια δεύτερη ένοπλη ομάδα να βαδίσει προς τη Μόσχα, αλλά το μέλλον των στασιαστών εξακολουθεί να είναι άγνωστο. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η ομάδα Βάγκνερ δεν έχει σταματήσει τις στρατολογήσεις.

Έτσι, οι συνοριακές δυνάμεις της Πολωνίας παραμένουν σε υψηλή επιφυλακή, τα drones και οι κάμερες σαρώνουν τον συμπαγή γκρίζο φράχτη με συρματόπλεγμα που σηματοδοτεί τώρα τη διαχωριστική γραμμή με τη Λευκορωσία.

Στο ανατολικό άκρο της Πολωνίας, οι συνοριοφύλακες εντείνουν τις περιπολίες τους.

Με πληροφορίες του BBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr