Πλατφόρμα πετρελαίου

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμες του αργού πετρελαίου διεθνώς μετά την υποχώρησή τους την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων μηνών, αντικατοπτρίζοντας την ανησυχία διυλιστηρίων και επενδυτών περί παρατεταμένης τεχνητής μείωσης της παραγωγής του πετρελαϊκού ολιγοπωλίου OPEC.

Συγκεκριμένα, η τιμή στο χρονικά πλησιέστερο – Ιανουάριος 2024 – συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ, future) αργού πετρελαίου Brent στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE σήμερα καταγράφει μέχρις στιγμής άνοδο 1,26 Δολαρίων ΗΠΑ ή 1,46% σε σύγκριση με το επίπεδο της Παρασκευής, για να ανέλθει στα 81,87 Δολάρια ανά βαρέλι.

Άνοδο κατά τουλάχιστον 1,1% στα 76,71 Δολάρια ανά βαρέλι καταγράφει στο NYME και το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου στο Αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI), ενώ το future Ιανουαρίου 2024 – συγκεντρώνει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον – παρουσιάζει άνοδο 97 σεντς ή 1,3%, στα 77,01 Δολάρια ανά βαρέλι.

Την αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου τροφοδότησαν μεταξύ άλλων αναφορές των Financial Times περί πιθανής παράτασης και στο 2024 της μείωσης κατά 1 εκατ. βαρέλια που εφαρμόζει οικειοθελώς η Σαουδική Αραβία ενορχηστρωμένα με τον ΟΠΕΚ και επιπλέον των μειώσεων παραγωγής αυτού, οδηγώντας τεχνητά την τιμή του σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που θα ίσχυε με μεγαλύτερη προσφορά “μαύρου χρυσού” στις διεθνείς αγορές, οδηγούμενη εν γνώσει της σε μικρότερο μερίδιο αγοράς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr