εκκλησίες Πρωτοχρονιά,

Αναθεωρεί τις αρχικές αποφάσεις της η κυβέρνηση για τη λειτουργία των εκκλησιών στις γιορτές δίνοντας πλέον την δυνατότητα να είναι ανοιχτοί οι ναοί και την Πρωτοχρονιά.

Συμφώνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών. Προβλέπεται επίσης ότι μέσα στην εκκλησία θα μπορούν να βρίσκονται ένας πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

Παράλληλα, τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους, ενώ επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.

Εως 9 άτομα το όριο για συναθροίσεις σε σπίτια

Σε ό,τι αφορά δε στα εορταστικά ρεβεγιόν, ειδικά τις ημέρες 24-25/12/2020 και 1/1/2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 ατόμων που προέρχονται από δύο οικογένειες.

 Το «πράσινο φως» για την λειτουργία των εκκλησιών με τους συγκεκριμένους όρους έδωσε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Όπως είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Θανάσης Τσακρής  «συμφωνήθηκε στους μητροπολιτικούς ναούς να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων σε έως 50, (κληρικοί και λαϊκοί), ενώ ένα ασφαλές όριο είναι να υπάρχει ένα άτομο ανά 15 τ.μ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Και η καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, χαρακτήρισε λογικό το αίτημα της Εκκλησίας  να εισέρχονται στο ναό άτομα ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου.

«Αν η πρόταση εισακουστεί και με την προϋπόθεση ότι οι πόρτες και τα παράθυρα των ναών θα είναι ανοιχτά, αλλά και οι λειτουργίες θα είναι σύντομες, τότε οι εκκλησίες μπορούν να λειτουργήσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων» είπε.

Πηγή: economico.gr