Ακόμα και για παράταση του lockdown, αν δεν καταγραφεί πραγματική βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο «παρά πέντε» της έναρξης της νέας ολικής καραντίνας στην οποία μπαίνει η Ελλάδα από τις 6 το πρωί του Σαββάτου.

Το «κύμα» που πήγε να πνίξει το ΕΣΥ

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην απόφαση για το νέο lockdown, λέγοντας ότι «θέλαμε να προλάβουμε τις εξελίξεις πριν μας προλάβουν εκείνες», ενώ υπογράμμισε ότι «ένας μικρός κυματισμός μετατράπηκε σε ένα κύμα και αυτό το κύμα πήγε να γίνει ένα τσουνάμι για να πνίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γι αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να μην περιμένει το πώς θα πάνε τα μέτρα που πήρε την προηγούμενη εβδομάδα. Κινηθήκαμε άμεσα προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και να τιθασεύσουμε μέχρι το τέλος του μήνα αυτό το κύμα που ήταν πολύ επικίνδυνο».

Δείτε ακόμη: Πρόεδρος εν αναμονή ο Μπάιντεν. Η ώρα της Πενσυλβάνια στο εκλογικό θρίλερ των ΗΠΑ. Πόλεμος νομικών προσφυγών από τον Τραμπ

Το επιθυμητό όριο

Παράλληλα, εξήγησε ότι «όπως φαινόταν από τις τελευταίες ημέρες και την αύξηση των κρουσμάτων που είχαμε, μέσα στις επόμενες ημέρες περιμένουμε να γεμίσουν 150 ΜΕΘ μόνο από τα κρούσματα των τελευταίων ημερών», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown εάν δεν φθάσουμε στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά στα κρούσματα λέγονυας ότι «η περίοδος που μπορούσαμε να συμβιώνουμε με τον ιό ήταν η εποχή του Σεπτέμβρη με 200 έως 400 κρούσματα, χωρίς μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Με αυτό το κριτήριο λέμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο κρουσμάτων που έδειξε ότι μπορεί να ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό φορτίο για το Σύστημα Υγείας, που δεν θα το θέτει σε κίνδυνο».

Για το επίδομα των 800 ευρώ

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε και στην οικονομική βοήθεια της κυβέρνησης σε όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Για το επίδομα έως 800 ευρώ απάντησε ότι ανέβηκε το ποσό γιατί έγινε αντιληπτή η πίεση που υπήρξε στα εισοδήματα. «Προσδοκούμε ότι τα νέα μέτρα θα αποδώσουν, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια κανονικότητα προς τις γιορτές. Γι αυτό και το επίδομα θα δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο, πριν από τα Χριστούγεννα», σημείωσε και τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να καλύψει όσους περισσότερους πολίτες γίνεται, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ έκανε γνωστό ότι σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για τους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα.

Για τους εργαζόμενους στον καλλιτεχνικό χώρο, απάντησε ότι γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Πολιτισμού να δημιουργηθεί ένα μητρώο, για τη φύση του επαγγέλματος με ακρίβεια, αλλά δεν είναι ακόμα σε φάση να αξιολογηθεί. Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι από την εκκίνηση της πανδημίας έως τώρα η κυβέρνηση προχώρησε σε 7.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Περί Πολυτεχνείου

Από την άλλη πλευρά, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ, ο Σ. Πέτσας αναφέρθηκε στο ζήτημα των εκδηλώσεων μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, λέγοντας ότι, εφόσον έχουμε απαγόρευσή δε νοείται να γίνει καμιά πορεία και συμμπληρώνοντας ότι «είναι ζήτημα κατανόησης από τα κόμματα, αλλά πιστεύω ότι τελικά η πορεία δεν θα γίνει».

Διαβάστε ακόμη: 

Πηγή: economico.gr