Ανοιχτός εκβιασμός από τη Ρωσία με επίκεντρο το φυσικό αέριο

Καθώς οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζουν να «πληγώνουν» την οικονομία της χώρας, η Μόσχα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη.

Κίνδυνος για «στεγνό» Nord Stream 1

Συγκεκριμένα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσίζοφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η λειτουργία του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 από την Gazprom, της σημαντικότερης γραμμής ανεφοδιασμού για τη Γερμανία. Μετά τη μείωση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, ο κ. Τσίζοφ, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, ότι δεν αποκλείεται, εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων στις τουρμπίνες, να κλείσει εντελώς η γραμμή προμήθειας του αγωγού.

«Καταστροφή για τη Γερμανία»

«Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν καταστροφή για τη Γερμανία», δήλωσε ο ρώσος διπλωμάτης και τόνισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επισκευής των τουρμπινών στο έδαφός της, προκειμένου να μη χρειαστεί να σταλούν στον Καναδά. Προηγουμένως, η Gazprom είχε επικαλεστεί καθυστερήσεις στην επισκευή των τουρμπινών προκειμένου να δικαιολογήσει τη μείωση της παροχής, κάτι ωστόσο που απέρριψε η γερμανική πλευρά, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να κάνει λόγο για «πολιτικό παιγνίδι» της Μόσχας. Ο κ. Χάμπεκ πάντως διαβεβαίωσε ότι αν και η κατάσταση είναι σοβαρή, δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού στη Γερμανία. Ήδη η μείωση της ροής έχει φθάσει στο 60%.

«Το προϊόν μας, οι κανόνες μας»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, υπεραμύνθηκε των επιλογών του ομίλου του, που συνεχίζει να μειώνει τις παραδόσεις του στην Ευρώπη στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. «Το προϊόν μας, οι κανόνες μας. Δεν παίζουμε σύμφωνα με κανόνες που δεν έχουμε φτιάξει», δήλωσε ο Μίλερ στη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. «Η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος πάροχος ενέργειας για τους φίλους της Ρωσίας», πρόσθεσε, σε μια παραλλαγή του δόγματος που επαναλαμβάνει η Gazprom εδώ και χρόνια για την αξιοπιστία του ομίλου για τους πελάτες του.

Μείωση ροών

Οι εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι σε διαρκή πτώση αφότου ξεκίνησαν οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Μπορεί η ΕΕ να επιδιώκει την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία, όμως η Gazprom προπορεύθηκε διακόπτοντας τις παραδόσεις αερίου σε πολλούς Ευρωπαίους πελάτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως απαιτεί στο εξής το Κρεμλίνο. Σε αυτό προστίθεται η μείωση αυτή την εβδομάδα κατά 60% του αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, με την Gazprom να υποστηρίζει πως αυτό οφείλεται σε δυσκολίες με τις τουρμπίνες του γερμανικού ομίλου Siemens που οφείλονται στις δυτικές κυρώσεις.

«Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας»

«Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιλυθεί» η κατάσταση αυτή, δήλωσε ο Μίλερ, λέγοντας πως «η Siemens παραμένει σιωπηλή». «Ναι, έχουμε μια μείωση του εφοδιασμού προς την Ευρώπη», είπε, λέγοντας πως «πολύ σύντομα η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην αγορά Ασίας-Ειρηνικού θα αυξηθεί». Είπε πως οι Ευρωπαίοι «είπαν πως τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια δεν είναι απαραίτητα, άρα δεν είναι απαραίτητα… έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας απέναντί σας». Τα έσοδα της Ρωσίας δεν έχουν επηρεαστεί από αυτή την πτώση των παραδόσεων αερίου λόγω της εκτόξευσης των τιμών του αερίου. Το Κρεμλίνο δεν σταματά να λέει από τότε πως οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών πλήττουν περισσότερο απ΄όλους τους ίδιους τους πληθυσμούς των χωρών τους.

Συνεργασία με την Κίνα

Ευρωπαϊκές εταιρίες, περιλαμβανομένης της ιταλικής ENI, της αυστριακής OMV και της γερμανικής Uniper αναφέρουν σημαντική πτώση της προμήθειας ρωσικού αερίου την Τετάρτη και την Πέμπτη. Εν τω μεταξύ, η Gazprom και η κινεζική CNPC υπέγραψαν τεχνική συμφωνία που αφορά στην προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της διαδρομής στην ρωσική Άπω Ανατολή, ανακοίνωσε σήμερα η Gazprom. Το έγγραφο της συμφωνίας ορίζει τις βασικές τεχνικές παραμέτρους του διασυνοριακού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου, καθώς και τις παραμέτρους του φυσικού αερίου, αναφέρει η Gazprom σε ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr