Ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, που -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- θα συμβεί τον Ιούνιο και θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης.
Τα νέα από τη Eurostat είναι ενθαρρυντικά, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 2,4% τον Μάρτιο του 2024, από 2,6% τον Φεβρουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο ρυθμός ανήλθε στο 6,9%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,6% τον Μάρτιο του 2024, από 2,8% τον Φεβρουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 8,3%.
Στην Ελλάδα, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 3,4%.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,4%), τη Φινλανδία (0,6%) και τη Δανία (0,8%).
Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (6,7%), την Κροατία (4,9%), την Εσθονία και την Αυστρία (αμφότερες 4,1%).
Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκατρία κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε δέκα.
Τον Μάρτιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,76%), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,53%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,30%.) και την ενέργεια (-0,16%).
Ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης, δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση, από 3,3% τον Φεβρουάριο.

Οι δηλώσεις Lagarde

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Chritine Lagarde, δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα πλησιάζει σε μείωση των επιτοκίων, εκτός αν υπάρξουν σημαντικές εκπλήξεις.
«Παρατηρούμε μια αποπληθωριστική διαδικασία που κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας», δήλωσε η Lagarde μιλώντας στο CNBC. «Πρέπει απλώς να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά αν κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, αν δεν έχουμε κάποιο σημαντικό σοκ στην εξέλιξη, οδεύουμε προς μια στιγμή όπου θα πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική» τόνισε η ίδια.
Σε περίπτωση απουσίας σοκ, η Lagarde δήλωσε ότι θα έρθει η ώρα για την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια «σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr