Ταμείο Ανάκαμψης

Υπογράφηκε η συμφωνία επιχειρησιακών ρυθμίσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης και Επιχειρηματικότητας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής επιτροπής, ανοίγοντας τον δρόμο για την αίτηση από την Ελλάδα της πρώτης δόσης ύψους 4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε εκταμιευτεί ως το τέλος του 2021.

Η συγκεκριμένη συμφωνία θα έπρεπε να είχε υπογραφεί από τον Οκτώβριο αλλά η αποστολή των σχετικών εγγράφων είχε καθυστερήσει από τις Βρυξέλλες. Ετσι, παρότι τα πρώτα 13 ορόσημα του προγράμματος είχαν εκπληρωθεί, καθυστέρησε και η αίτηση εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ για την εκταμίευση της δόσης ύψους 4,1 δισ. ευρώ (1,97 δισ. ευρώ επιχορήγηση και 2,14 δισ. ευρώ δάνεια) η οποία θα εισρεύσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η επιχειρησιακή συμφωνία 

Η επιχειρησιακή συμφωνία, την οποία υπέγραψαν ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Paolo Gentiloni και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για το “Ελλάδα 2.0” κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, καθορίζει λεπτομερώς τα βήματα παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων και μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία εξειδικεύει τις ρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υλοποίησης, τους δείκτες εκπλήρωσης των προβλεπόμενων οροσήμων και στόχων, τις ρυθμίσεις για την παροχή πλήρους πρόσβασης της Επιτροπής στα σχετικά δεδομένα τεκμηρίωσης, και, κατά περίπτωση, τα πρόσθετα ορόσημα και στόχους που σχετίζονται με την πληρωμή του δανείου.

Τέσσερις φορές τον χρόνο η υλοποίηση του προγράμματος

Ειδικότερα ορίζεται ότι η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται τέσσερεις φορές τον χρόνο Στις 28 Φεβρουαρίου τις 30 Απριλίου τις 15 Οκτωβρίου στις 30 Αυγούστου ελέγχοντας κάθε φορά διαφορετικούς ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους του προγράμματος

Με δεδομένο ότι η ειδοποιός διαφορά του Ταμείου Ανάκαμψης από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πως οι εκταμιεύσεις προς τα κράτη-μέλη πραγματοποιούνται με βάση την εκπλήρωση οροσήμων και στόχων, και όχι δαπανών, η συμφωνία επιχειρησιακών ρυθμίσεων αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας στη διαδρομή με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η συμφωνία επιχειρησιακών ρυθμίσεων (αρχείο στα αγγλικά) είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.greece20.gov.gr, του “Ελλάδα 2.0”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr