Άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες στα νησιά, έχοντας ανά χείρας είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό μοριακό τεστ:

Άνοιξε χθες η Σαντορίνη.Αυλαία σήκωσε και η κρουαζιέρα, με αφετηρία την Κρήτη.

Παράλληλα, εικόνες προ-Covid εποχής θύμιζε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ενώ Γερμανοί, Γάλλοι, Ελβετοί, Πολωνοί και Βέλγοι απολαμβάνουν ήδη τις διακοπές τους στην Κρήτη.

Δυναμικά ξεκινάει η τουριστική σεζόν και στην Κέρκυρα, με 8 πτήσεις από το εξωτερικό, παρά τις προειδοποιήσεις του Νίκου Χαρδαλιά ότι το νησί βρίσκεται στο «κόκκινο» τις τελευταίες ημέρες, πληρώνοντας – κυριολεκτικά – τα «σπασμένα» του συνωστισμού το Πάσχα, στη διάρκεια του εθίμου των «Μπότηδων», αλλά και το βράδυ της Ανάστασης.

Έτοιμοι να αφήσουν πίσω τους ένα δύσκολο χειμώνα, δηλώνουν οι τουρίστες που έφτασαν στη Μυτιλήνη, ενώ πολλές είναι και οι πτήσεις που φθάνουν στο νησί της Κω.

Ο τουρισμός ξεκίνησε και για τη Βόρεια Ελλάδα, με τουρίστες να καταφθάνουν από πολλές χώρες της Ευρώπης. Συνολικά, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 30 αεροσκάφη με τουρίστες, η πλειοψηφία των οποίων είναι Έλληνες του εξωτερικού.

Οι προσδοκίες για τη φετινή σεζόν είναι υψηλές και ο στόχος του τουριστικού κλάδου είναι η άφιξη περίπου 15 εκατομμυρίων επισκεπτών στη χώρα μας.

Ρέτσος: επέκταση της τουριστικής περιόδου

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αλλιώς δεν θα φτάσουμε τους στόχους, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προσέθεσε ότι στο τέλος Ιουνίου αναμένονται οι μαζικές αφίξεις τουριστών και διευκρίνισε ότι «τα νούμερα ακόμα παραμένουν υψηλά, άρα τις επόμενες βδομάδες το μεγάλο στοίχημα είναι, με την πορεία των εμβολιασμών και την προσεκτική συμπεριφορά όλων μας, να βελτιωθούν τα στοιχεία της πανδημίας και να μπορεί η Ελλάδα να βγει από τις πορτοκαλί και κόκκινες ζώνες, που είναι αυτή τη στιγμή, όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ώστε τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου να μπορούμε πλέον να δεχτούμε σημαντικό αριθμό τουριστών».

Η Ελλάδα ψηλά στις αναζητήσεις των βασικών μας αγορών

Ο κ. Ρέτσος ανέφερε πως, αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια αναζήτηση για την Ελλάδα, η οποία παραμένει ψηλά στις αναζητήσεις των βασικών μας αγορών, όπως Γερμανία, Αγγλία, ΗΠΑ, ωστόσο, οι πολίτες αυτών των χωρών δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες τους θα επιτρέψουν, όχι μόνο ένα ταξίδι, αλλά και την επιστροφή τους μετά από ένα ταξίδι (π.χ. καραντίνα ή όχι), γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

«Όσο αυτό εξελίσσεται, τόσο θα βλέπουμε να προκύπτουν πραγματικές κρατήσεις, που έχουν μια ιδιαιτερότητα φέτος», επεσήμανε, «καθώς, πέρα ότι είναι της τελευταίας στιγμής, δεν είναι και εγγυημένες (σ.σ. δηλαδή, να υπάρχει πρακτική παλαιότερων ετών, με προκαταβολές, ακυρωτικά κ.λπ.)».

«Όσο και να ελπίζουμε ότι η χώρα μας θα γεμίσει κόσμο, δεν θα γίνει αυτό από το 2021», τόνισε προσθέτοντας: «Η ελπίδα μας είναι να αρχίσει να αποκαθιστάται η ζήτηση το 2021»

Ο κ. Ρέτσος ανέφερε, επίσης, ότι ο ΣΕΤΕ έχει θέσει ένα στόχο για τα έσοδα του τουρισμού φέτος, που κυμαίνεται μεταξύ 40-50% των εσόδων του τουρισμού το 2019, ωστόσο, όπως ο ίδιος σημείωσε, αυτή την στιγμή, είμαστε πιο κοντά στο 40% παρά στο 50%: «Έχω μια πεποίθηση ότι όσο βελτιώνονται οι συνθήκες, τόσο θα αυξάνεται και η ζήτηση. Άρα, δεν θέλω να αποκλείσω το 50%. Σήμερα που μιλάμε είμαστε κοντύτερα στο 40%», κατέληξε.

Πηγή: economico.gr