
Σε μια δύσκολη συγκυρία -μετά το ισχυρό sell-off στα ομόλογα των ΗΠΑ- άνοιξε σήμερα το βιβλίο προσφορών για το νέο ελληνικό δεκαετές, με σχυρή ωστόσο ζήτηση και το επιτόκιο να μειώνεται οριακά καθώς εξελίσσεται η διαδικασία
Το αρχικό επιτόκιο του νέου ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στις 145 μονάδες βάσης συν το mid swap (44 μ.β.), δηλαδή στο 1,89%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 140 μ.β συν το mid swap, δηλαδή στο 1,84% με τις εκτιμήσεις της αγοράς να τοποθετούν το τελικό επιτόκιο κοντά στο 1,80%.
Αν και το ποσό άντλησης δεν έχει οριστεί και θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει ένα ποσό κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Ήδη στα πρώτα λεπτά μετά το άνοιγμα του βιβλίου είχαν συγκεντρωθεί προσφορές ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ λίγο μετά τις 12:00 ώρα Ελλάδος ξεπερνούσαν τα 11 δισ. ευρώ.
Το βέβαιο είναι, κάτι που φυσικά γνωρίζει το οικονομικό επιτελείο, πως το 2022 είναι ένα έτος υψηλότερων αποδόσεων για τα ομόλογα γενικότερα, λόγω της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής, αλλά και της ανόδου του πληθωρισμού, οπότε οι συνθήκες και το επιτόκιο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με αυτά του περασμένου έτους.
Άλλωστε αυτό έγινε εμφανές και κατά τις εκδόσεις άλλων χωρών τις τελευταίες ημέρες, με τις Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία να πληρώνουν ένα υψηλότερο premium στους νέους τους τίτλους.
Η τελευταία έκδοση δεκαετών ομολόγων το 2021 από την Ελλάδα ήταν στις 27 Ιανουαρίου, με επιτόκιο 0,81% συνολικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ. Στις 8 Ιουνίου είχε ανοίξει εκ νέου την εν λόγω έκδοση από τον ΟΔΔΗΧ, που άντλησε άλλα 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο επανέκδοσης στο 0,89%.
Την έκδοση έχουν αναλάβει οι Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale, ενώ ο νέος ελληνικός 10ετής τίτλος έχει λήξη του Ιούνιο του 2032.
Πηγή: economico.gr