βιβλίο προσφορών

Δίχως καμία χρονοτριβή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 7ετούς ελληνικού ομολόγου.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω κρατικός τίτλος χρέους είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020 και τότε ο ΟΔΔΗΧ είχε αντλήσει το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να εκμεταλλευθεί το θετικό μομέντουμ μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης, Standard and Poor’s, με άμεσες κινήσεις αποφάσισε την έξοδο στις αγορές που είναι η δεύτερη για το 2022.

Το αρχικό guidance για την απόδοση του ομολόγου

Το αρχικό guidance για την απόδοση του ομολόγου λήξης το 2027 είναι στις 115 μονάδες βάσης σε σχέση με το mid-swap, διαμορφούμενη περίπου στο 2,57%.

Χθες, ανακοινώθηκε η ανάθεση της επανέκδοσης του ομολόγου λήξης 22 Απριλίου 2027 στις BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και JP Morgan, «στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές».

Το ομόλογο του 2027 εμφάνιζε απόδοση 2,42% χθες.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη έξοδο της Αθήνας στις αγορές από τις αρχές του έτους. Είχε προηγηθεί η δημοπρασία νέου 10ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο, η οποία προσέλκυσε προσφορές άνω των 15 δισ. ευρώ. Τότε είχαν αντληθεί 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,84%.

Περίπου 12 δις ευρώ στοχεύει να δανειστεί η Αθήνα 

Συνολικά, η Αθήνα στοχεύει να δανειστεί περίπου 12 δισ. ευρώ φέτος αλλά και να εκδώσει το πρώτο της πράσινο ομόλογο.

Η είδηση της επανέκδοσης του 7ετούς προκάλεσε πιέσεις χθες στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ξεφεύγει ενδοσυνεδριακά πάνω από το 3% για να κλείσει στο 2,99%, ενώ και η απόδοση του πενταετούς ξεπέρασε το φράγμα του 2%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JP Morgan, αυτή την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πραγματοποιήσουν δημοπρασίες ομολόγων συνολικού ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ, με το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ιταλία να βγαίνουν στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η JP Morgan μπορεί να έχει κλείσει τις long θέσεις που τηρούσε στα ελληνικά ομόλογα, όμως επιμένει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές τους είναι εποικοδομητικές.

Οι εκτιμήσεις 

«Πιστεύουμε ότι η αγορά επιβάλλει υπερβολικό discount για το τέλος των αγορών ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης στις τρέχουσες αποτιμήσεις (ακόμα και έπειτα από την πρόσφατη μείωση των spreads)», σημείωναν οι αναλυτές σε πρόσφατη ανάλυσή τους.

Και πρόσθεταν ότι κατά την άποψή τους, η αγορά έχει υποτιμήσει, επίσης, την σχετικά ισχυρή οικονομική δραστηριότητα, το πολιτικό περιβάλλον και τις συνθήκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, έναντι των άλλων χωρών της περιφέρειας.

Και οι αναλυτές της DZ Bank σημείωναν ότι μπορεί η αναβάθμιση από την S&P να μην αποτυπώθηκε στις τιμές των ομολόγων, όμως οι προοπτικές επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να εκτιμηθούν από τους επενδυτές τους επόμενους μήνες.

Η DZ Bank περιμένει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα εμφανίζουν επιδόσεις καλύτερες των ιταλικών, προβλέποντας μάλιστα ότι με την έξοδο από το junk, το spread ανάμεσα στα δύο 10ετή θα εκμηδενιστεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr