Τραμπισμός Καπιτώλιο
Pro-Trump protesters storm into the U.S. Capitol during clashes with police, during a rally to contest the certification of the 2020 U.S. presidential election results by the U.S. Congress, in Washington, U.S, January 6, 2021. REUTERS/Shannon Stapleton

«Οι σκηνές από την Ουάσιγκτον σοκάρουν, αλλά δεν αιφνιδιάζου» γράφει το γερμανικό Spiegel κι εξηγεί: «Η απόπειρα πραξικοπήματος από τους ηττημένους είναι το φρικτό αλλά και τρομακτικό φινάλε ενός τετραετούς, αυταρχικού πυρετώδους ονείρου, σκηνοθέτης του οποίου ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο αυτοαποκαλούμενος Προέδρος του νόμου και της τάξης… Σκηνές σαν και αυτές είναι γνωστές από άλλες χώρες. Από “αποτυχημένα κράτη” και αυταρχικά καθεστώτα. Όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες που καυχιούνται πως είναι το λίκνο και ο υπερασπιστής της δυτικής δημοκρατίας. Καθαρός τραμπισμός».

TIME: Η Δημοκρατία δέχεται επίθεση

«Η Δημοκρατία δέχεται επίθεση» είναι την ίδια ώρα το ιστορικό, όσο και δραματικό πρωτοσέλιδο του ΤΙΜΕ. Και αυτή η απειλή, όπως γράφτηκε μέσα από την εισβολή στο Καπιτώλιο και στην σκοτεινή 6η Δεκεμβρίου τρομάζει την δημοκρατική Αμερική και την Ευρώπη. Το δε ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι βαθιά διχασμένες Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αντέξουν αυτόν τον «καθαρό τραμπισμό» έστω και για 12 ακόμη ημέρες, έως την ορκωμοσία Μπάιντεν.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, αλλά δεν παρέλειψε να δηλώσει για μια ακόμη φορά ότι διαφωνεί με το αποτέλεσμα των εκλογών. Κοινώς, εξακολουθεί να πατά την σκανδάλη του εμπρησμού μιας σκληρά τραυματισμένης δημοκρατίας και μιας κοινωνίας που μοιάζει πια με πυριτιδαποθήκη.

Ενας στους δύο Ρεπουμπλικανούς στηρίζει την εισβολή στο Καπιτώλιο

Σ’ αυτό το σκηνικό εκείνο που τρομάζει ακόμη περισσότερο ίσως είναι το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους δύο Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους και ένας στους πέντε αμερικανούς δηλώνει ότι στηρίζει την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, το 45% των Ρεπουμπλικάνων στηρίζει την εισβολή στο Καπιτώλιο, ενώ σε εθνικό επίπεδο το 21% των αμερικανών ψηφοφόρων επιδοκιμάζει τα χθεσινά γεγονότα.

Αποκαλυπτικό για τον διχασμό των ΗΠΑ είναι το ότι μόλις ένας στους πέντε ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους (27%) δήλωσε ότι η εισβολή αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία, ενώ το 93% των Δημοκρατικών πιστεύει ότι η εισβολή στο Καπιτώλιο συνιστά απειλή.

Το 52% των Αμερικανών ψηφοφόρων εκτιμά ότι οι εισβολείς ήταν εξτρεμιστές και μόνο το 49% θεωρεί ότι αποτελούν απειλή για τη Δημοκρατία. Το 65% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων θεωρεί ότι οι βίαιες διαδηλώσεις ήταν αντιδημοκρατικές, αλλά μόνον το 12% των ρεπουμπλικάνων έχει την ίδια άποψη.

Διογκώνεται το “κίνημα” υπέρ της καθαίρεσης Τραμπ

Σ’ αυτό το σκηνικό, διογκώνεται το κύμα των εκκλήσεων και των προτροπών – από πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και μέσα ενημέρωσης – που ζητούν την άμεση απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ. Ζητούν από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να αναλάβει πρωτοβουλία, είτε για την ενεργοποίηση της 25ης Τροποποίησης του αμερικανικού συντάγματος, είτε με μια «συνοπτική καθαίρεση» του αμερικανού προέδρου.

Τα αιτήματα αυτά δεν φαίνονται να έχουν ισχυρές πιθανότητες να προχωρήσουν με δοδομένο ότι στις 20 Ιανουαρίου η θητεία Τραμπ λήγει. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι στην Αμερική που φοβούνται ότι ακόμη κι αυτές οι 12 ημέρες είναι δραματικά πολλές και επικίνδυνες, όσο ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: economico.gr