Αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν κέρδη στο πεδίο της μάχης την Τετάρτη σε μια αντεπίθεση που, εφόσον ολοκληρώσει τους στόχους της, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στην πορεία του πολέμου.

Μετά από μέρες προελάσεων στα βόρεια και ανατολικά της δεύτερης μεγαλύτερης πόληςτης χώρας, το Χάρκοβο, οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση μόλις 40 χλμ. χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε μια ουκρανική στρατιωτική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η προέλαση αυτή φαίνεται να είναι η ταχύτερη που έχει σημειώσει η Ουκρανία από τότε που έδιωξε τα ρωσικά στρατεύματα μακριά από το Κίεβο και βρίσκεται ήδη στα βόρεια της χώρας. Εάν δεν ανακοπεί από τους ρώσους εισβολείς, θα μπορούσε να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να απειλήσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού της κύριας δύναμης επίθεσης της Ρωσίας. Ο Ουκρανικός στρατός θα μπορούσε επίσης να χτυπήσει στόχους υλικοτεχνικής υποστήριξης μέσα στην ίδια τη Ρωσία , αφού πλέον βρίσκεται στα όρια της  εμβέλειας του ουκρανικού πυροβολικού.

Το απόγευμα της Τετάρτης, το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας είπε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το Πιτόμνικ, ένα χωριό στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο βόρεια του Χάρκοβο. Πιο ανατολικά, οι ουκρανικές δυνάμεις έμοιαζαν να ελέγχουν το Ρούμπιζνε, στις όχθες του ποταμού Ντόνετς. Το Κίεβο, ωστόσο, έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει λίγες λεπτομέρειες σχετικά με την προέλασή του στην περιοχή του Χάρκοβο.

«Καίμε όλα τα ρωσικά τανκς», είπε ένας Ουκρανός στρατιώτης στο Reuters κοντά στο Ρούμπιζνε δίπλα στα ερείπια ενός ρωσικού τανκ. «Τα νέα αντιαρματικά όπλα μας βοηθούν πολύ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr