«Άνθρακες» οι… θησαυροί του Ερντογάν στα κατεχόμενα;

Τελικά – και προσώρας – τα «καλά νέα» και οι «εκπλήξεις» που είχε υποσχεθεί ο Ερντογάν στα κατεχόμενα είναι περίπου… «άνθρακες»

Ο τούρκος πρόεδρος, στην πρώτη μέρα της πολυδιαφημισμένης επίσκεψής του στην κατεχόμενη Κύπρο υποσχέθηκε ότι θα χτίσει νέο… «Προεδρικό Μέγαρο», «Εθνικό Κήπο» και νέα «Βουλή» για το ψευδοκράτος και επανέλαβε το γνωστό του τελεσίγραφο για λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Δεδομένου ότι σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, από τον ΟΗΕ έως την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν ξεκαθαρίσει πως λύση διχοτόμησης στην Κύπρο δεν συζητείται, μέχρι στιγμής ο τούρκος πρόεδρος αρκείται σε μια αμιγώς επικοινωνιακού χαρακτήρα φιέστα που απευθύνεται στο εσωτερικό τουρκικό ακροατήριο και στην επιχείρηση προσέγγισης των τουρκοκυπρίων.

H πρώτη ήττα και η Αμμόχωστος

Η πρώτη του ήττα, άλλωστε, είχε έρθει πριν καν φθάσει στο νησί, με την δημόσια και σκληρή αποκήρυξή του από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης – Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας – και την απόφασή τους να μποϋκοτάρουν την ομιλία του στην ψευδοβουλή.

Η δεύτερη ήττα, εάν και εφόσον δεν ετοιμάζει κάποιον αιφνιδιασμό σήμερα, φαίνεται πως έρχεται κατόπιν της πίεσης που του ασκήθηκε από την Δύση, και κυρίως από την αμερικανική πλευρά, να μην επιχειρήσει την δημιουργία εμπρηστικών τετελεσμένων για την Αμμόχωστο.

Το σενάριο, το οποίο διέρρεε επί μέρες από την τουρκική πλευρά, ήταν πως ο Ερντογάν θα κομίσει στα κατεχόμενα μια «γενναιόδωρη» πρόταση για τους ελληνοκύπριους. Συνοπτικά, φέρεται έτοιμος να τους προτείνει να ξαναπάρουν τις περιουσίες τους στο Βαρώσι, αρκεί να υπογράψουν ένα «φιρμάνι» αναγνωρίζοντας «την τουρκική διοίκηση» στην Αμμόχωστο και σ’ όλο τον Βορρά.

Χθες δεν τόλμησε να το κάνει. Η ομιλία του στην ψευδοβουλή εξαντλήθηκε σε εθνικιστικές κορώνες και ηρωικές αναφορές για την επέτειο της εισβολής, καθώς και σε ρητορικές αιχμές κατά των ΗΠΑ.

Οι ρητορικές “απειλές” για τις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ορισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ενοχλούνται από της ενότητα της Τουρκίας με τους Τουρκοκυπρίους. «Ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί και θα τους ξεμπροστιάσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα κάνει σχετικές αποκαλύψεις στην νέα ομιλία του, σήμερα, Τρίτη.

Μένει να φανεί εάν οι «αποκαλύψεις» θα συνοδευτούν τελικά από την πολυσυζητημένη εξαγγελία για άνοιγμα του Βαρωσίου και την πρόταση οικονομικού συμψηφισμού με τις περιουσίες των ελληνοκυπρίων.

Οι περιουσίες των ελληνοκυπρίων στο Βαρώσι

Με βάση τα σενάρια που έχει διαρρεύσει έως τώρα η Αγκυρα, η πρόταση θα προβλέπει ότι όσοι Ελληνοκύπριοι κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας θα πρέπει να προσφύγουν στις επιτροπές αποζημιώσεων και αν δεν ικανοποιηθούν στο λεγόμενο Ανώτατο Δικαστήριο του ψευδοκράτους, τότε θα είναι δυνατό να αποταθούν στο Διεθνές Δικαστήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το δικαστήριο αποζημιώσεων όμως είναι δικαστήριο της κατοχικής δύναμης, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.
Αρα, εκείνο που επιδιώκει η Αγκυρα είναι να επιτύχει μια μορφή αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τους ίδιους τους Κύπριους, εφόσον υπάρξουν πολίτες που θα θελήσουν να προσφύγουν στις επιτροπές αποζημιώσεων και άρα να δεχθούν να τεθούν υπό τους νόμους του ψευδοκράτους.

Η παρέμβαση Μπάιντεν

Είναι μια τακτική άκρως εμπρηστική, διχαστική και υπονομευτική για λύση στο Κυπριακό, καθώς θα δημιουργούσε ντε φάκτο τετελεσμένα στο θέμα της Αμμοχώστου. Εξ ου και η Αγκυρα δέχθηκε το τελευταίο διάστημα ισχυρότατη πίεση να μην προχωρήσει, με τις πληροφορίες μάλιστα που μετέδωσε ο κυπριακός «Φιλελεύθερος» να αναφέρουν ότι υπήρξε και προσωπική παρέμβαση του αμερικανικού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το θέμα στον Ερντογάν κατά την συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr