Εστιασμένοι στα Αιγυπτιακά RAFALE οι Έλληνες ιπτάμενοι της 340 Μοίρας

Tα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην «παρθενική» τους εμφάνιση στην διασυμμαχική άσκηση «Μέδουσα 10», δίνουν ένα ιδιαίτερα ηχηρό παρόν:

  • Με Rangers, αλεξιπτωτιστές Ειδικών Επιχειρήσεων, ελικόπτερα Black Hawk, μια ισχυρότατη κορβέτα και σμήνος Mirage 2000-9.

Με τον τρόπο αυτό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δείχνουν την διάθεση να συνεργαστούν εντός του αντι-τουρκικού μπλοκ μέσω των κοινών ασκήσεων στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το hellas Journal, πρόκειται για μια πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση την οποία αξιολογεί ως πολύ σημαντική το Ελληνικό Επιτελείο, το οποίο δεν αποκλείεται να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τις στρατιωτικές συνεργασίες με τα ΗΑΕ καθώς η Ελληνική πλευρά επιδιώκει πάντοτε να έχει ισχυρές σύμμαχες χώρες.

Η συγκέντρωση των SOF από Ελλάδα- Κύπρο- Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δείχνει με σαφήνεια το πνεύμα συνεργασίας σ’ αυτό τον τόσο απαιτητικό τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων των τεσσάρων αυτών κρατών.

Πάντως η συμμετοχή των ΗΑΕ με τμήματα και των τριών κλάδων, Στρατός Ξηράς- Πολεμικό Ναυτικό & Πολεμική Αεροπορία αναδεικνύει την θέληση της συμμάχου χώρας να γίνει βασικός παίκτης της «Μέδουσας» και το προσωπικό των ΕΔ , να πάρει την πρώτη γεύση από αυτή την πολυσύνθετη άσκηση με τα απαιτητικά σενάρια.

Εστιασμένοι στα Αιγυπτιακά RAFALE οι Έλληνες ιπτάμενοι της 340 Μοίρας

Μετά τον Ελληνικό «Ηνίοχο» του 2019, τα “Μπλε” φτερά θα συναντηθούν στον αέρα με τους Άραβες συναδέλφους τους, ενώ από την Αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία σύμφωνα με πληροφορίες θα λάβουν μέρος στην «Μέδουσα 10» F-16, Mirage 2000 αλλά και τα RAFALE, τα οποία απέκτησε πριν από δυο χρόνια η Αίγυπτος.

Εκεί ακριβώς είναι λογικό ότι θα εστιάσουν την προσοχή τους τα Ελληνικά «γεράκια» ώστε να πάρουν μια ακόμη γεύση του Γαλλικού αεροσκάφους 4,5 γενιάς, πριν αυτό βαφτεί στα Ελληνικά χρώματα.

  • Πάντως οι αεροπόροι της 340 Μοίρας «Αλεπού», πολύ πρόσφατα είχαν βρεθεί και πάλι να συνεργάζονται με το Γαλλικό RAFALE. Ας μην ξεχνάμε ότι μέσα στο καλοκαίρι δυο μαχητικά της Γαλλικής πολεμικής αεροπορίας εκτός από την μεταστάθμευσή τους στην Κυπριακή αεροπορική βάση της Πάφου Ανδρέας Παπανδρέου και την αεροναυτική συνεκπαίδευση στο πλαίσιο της τετραμερούς άσκησης «ΕΥΝΟΜΙΑ», είχαν βρεθεί και στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Νωρίτερα, στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ, όταν κινήθηκε νότια της Κρήτης, εκτός της Ελληνικής ναυτικής συνοδείας από Ελληνική φρεγάτα που εντάχθηκε στην Task Force του αεροπλανοφόρου, είχε δώσει την ευκαιρία στους πιλότους της αεροπορίας ναυτικού της Γαλλίας να συνεκπαιδευτούν με τα Κρητικά «γεράκια», αλλά και με τους ιπταμένους των πιο προηγμένων Ελληνικών F-16 M από την 116 Πτέρυγα Μάχης. Άλλωστε σ’ ότι αφορά την Ελληνογαλλική συνεργασία και συμμαχία πολλές φορές τα λόγια περιττεύουν όταν έχει φανεί διαχρονικά πόσο το Παρίσι έχει σταθεί στην Αθήνα σε δύσκολες στιγμές.

Δεν είναι μόνο η «Μέδουσα» που ενώνει Ελλάδα & ΗΑΕ

Αλλά η αγαστή συνεργασία που εξελίχθηκε μέσα στο καλοκαίρι ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και των ΗΑΕ, ξεχωρίζει και μέσα από την άσκηση «Μέδουσα 10» ενώ το αυξημένο πλαίσιο της  αμυντικής συνεργασίας είχε επισφραγιστεί κατά την επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Lieutenant General Hamad Mohammed Thani Al Rumaithi, στην Σούδα αλλά και στο Ελληνικό Επιτελείο, όπου συζήτησαν απ’ ότι έχει φανεί, πολλά θέματα αμυντικών συνεργασιών με τον Έλληνα Α’ ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον…

Πηγή: economico.gr