Με έντονο και σαφή τρόπο απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις νέες προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ σε βάρος της Ελλάδα, με το γνωστό μόττο που έχει υιοθετήσει η Άγκυρα, «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

«Απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις»

Σχολιάζοντας τις απαράδεκτες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έχουν απορριφθεί επανειλημμένως στο σύνολο τους με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που η Ελλάδα έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω απειλών πολέμου, έχουν καταδικασθεί στο σύνολό τους και από τη Διεθνή Κοινότητα. Η Ελλάδα σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, για μια ακόμη φορά απορρίπτει εν τω συνόλω τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις και χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτες τις επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου».

Διαστρέβλωση από Τσαβούσογλου

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σε… κάθε άλλο παρά διπλωματικό τόνο, είχε ισχυριστεί ότι «τα νησιά που έχει εξοπλίσει η Ελλάδα της δόθηκαν με τη συνθήκη της Λωζάννης και των Παρισίων με έναν όρο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξοπλίζει αυτά τα νησιά» και κατηγόρησε την Αθήνα ότι «παραβιάζει ευθέως αυτές τις δύο συμφωνίες. Η Ελλάδα δεν θέλει ειρήνη. Παραβιάζει τις συμφωνίες ειρήνης. Εμείς στείλαμε τα νομικά μας επιχειρήματα. Είδαμε τις απαντήσεις τους, απαντήσεις που είναι καθάρα πολιτικά δημαγωγικές».

Μάλιστα σημείωσε σε απειλητικό τόνο ότι «αν η Ελλάδα δεν υποχωρήσει από αυτή την παραβίαση, θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα της κυριαρχίας αυτών των νησιών. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί για το θέμα αυτό. Είτε η Ελλάδα θα κάνει ένα βήμα πίσω είτε θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Γι’ αυτό και ο πρόεδρός μας είπε τη φράση “μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”. Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο» και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ξεχνάει πως όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες. Αν δεν θέλετε ειρήνη θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, ξαφνικά ένα βράδυ».

Η προεκλογική τακτική του Ερντογάν

Η Αθήνα εκτιμά ότι η διαρκώς κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Άγκυρας οφείλεται στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες αποτελούν ζήτημα ζωής και θανάτου για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υστερεί έναντι όλων των πιθανών αντιπάλων του στις δημοσκοπήσεις, ενώ, παράλληλα, βλέπει την οικονομία της χώρας να συνεχίζει να βυθίζεται σε χαοτικό πληθωρισμό. Έτσι, επενδύει στον εθνικισμό και την επιθετικότητα κατά της Ελλάδας -και όχι μόνο- προκειμένου να συσπειρώσει τους διαρκώς μειούμενους ψηφοφόρους του.

Ωστόσο, η κυβέρνηση παραμένει «στις επάλξεις» καθώς εκτιμά ότι να τα πράγματα γίνουν πιο δύσκολα για τον Ερντογάν στο εσωτερικό, δεν αποκλείεται να επιχειρήσει μια πρόκληση στο πεδίο κατά της Ελλάδας, προκειμένου να αποπροσανατολίσει το κοινό από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει. Άλλωστε, παρόμοια τακτική χρησιμοποιεί και κατά της Συρίας, καθώς επιμένει σε χερσαίες επιχειρήσεις, παρότι σχεδόν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τον έχει προειδοποιήσει να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr