Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διατίμηση των τεστ κοροναϊού, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων.

Οι τιμές που ορίστηκαν στα 10 ευρώ για τα τεστ αντιγόνων (rapid) και στα 40 ευρώ για τα μοριακά τεστ (PCR), είναι κάτω από τα όρια του κόστους, όπως λένε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν το μέτρο.

Κίνδυνος για δραματική μείωση

Οι κλινικοί γιατροί προειδοποιούν, ότι εάν η απόφαση εφαρμοστεί, θα υπάρξει δραματική μείωση στη διενέργεια των τεστ κορονοϊού από τον ιδιωτικό τομέα και συνακόλουθος κίνδυνος αύξησης της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

«Πολύ φοβάμαι ότι η απόφαση θα οδηγήσει σε έκπτωση στην εκτέλεση του επιστημονικού πρωτοκόλλου διενέργειας των εξετάσεων και λανθασμένη ιχνηλάτηση του κορονοϊού στον πληθυσμό», επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Άννα Μαστοράκου.

Προσέθεσε, δε, ότι «το κράτος δικαίου οφείλει να συνομιλεί με τους θεσμικούς παράγοντες πριν την λήψη τόσο σοβαρών αποφάσεων. Εν μέσω πανδημίας, η σοβαρή πολιτεία οφείλει να ψάχνει συμμάχους και όχι να κάνει εχθρούς».

Δείτε ακόμη: Χριστούγεννα με ανοιxτή την αγορά – Οι έξι δείκτες που θα κρίνουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Τί θα γίνει με τα σχολεία και την εστίαση

Κάτω του κόστους

Τα rapid tests, τα οποία αναμένεται να κοστολογούνται με έως 10 ευρώ, εμφανίζονται να έχουν χονδρική τιμή 13,3 ευρώ ανά τεστ συν 6% ΦΠΑ. Οι γιατροί σημειώνουν πως ένα αξιόπιστο rapid test κοστολογείται (ανάλογα με τις ποσότητες) σε 7 έως 10 ευρώ συν 6% ΦΠΑ. Στον αντίποδα, ένα μη αξιόπιστο τεστ έχει τιμή 2 ευρώ + ΦΠΑ 6%.

Αναφέρουν πως στις παραπάνω τιμές πρέπει να προστεθούν: το κόστος για διαμόρφωση ειδικού χώρου στο ιατρείο με συνθήκες βιοασφάλειας, ατομικά μέτρα προστασίας (FFP2 μάσκα + γάντια + ρόμπα χειρουργική μίας χρήσεως + σκούφος + προστατευτικά γυαλιά) αξίας 7 έως 10 ευρώ, έξοδα απολύμανσης 3 έως 5 ευρώ και πάγια έξοδα προσωπικού και μισθοδοσίας.

Τονίζουν, δε, πως με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση 878 Β 13/3/20, η τιμή εξέτασης δείγματος κυμαίνεται από 67,5 έως 85 ευρώ, ανάλογα με την ποσότητα των δειγμάτων που αναλύονται.

Πρωτοφανές

Παράλληλα, η κ. Μαστοράκου σημείωσε ότι «η απρόσμενη δημόσια στηλίτευση των αυτοαπασχολούμενων Ιατρών εν μέσω πανδημίας δυναμιτίζει την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Καταδικάζω περίτρανα τις δηλώσεις περί αισχροκέρδειας και την πρόταση διατίμησης των εξετάσεων κάτω από τα όρια του κόστους διενέργειας των εξετάσεων. Η μοριακή ανάλυση PCR για COVID-19 διενεργείται βάσει διεθνών πρωτοκόλλων με ανίχνευση τριών αντιγόνων του ιού με κοστολόγια αντιδραστηρίων, τα οποία έχουν ρυθμισθεί με τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας από την άνοιξη μέχρι σήμερα».

Τόνισε, δε, χαρακτηριστικά ότι «είναι πρωτοφανές, εν μέσω πανδημίας, να υπάρχει πράξη διατίμησης σε παροχή ιατρικών υπηρεσιών από μία φιλελεύθερη κυβέρνηση που δεν έβαλε διατίμηση στις μάσκες και στα μέτρα ατομικής προστασίας όταν όλη η κοινωνία εκλιπαρούσε για τη λήψη σχετικής πολιτικής απόφασης».

Να γίνεται δωρεάν, μέσω ΕΣΠΑ

Η πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, προτείνει να υπάρξει σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για την αξιοποίηση σχετικού προγράμματος ΕΣΠΑ, και να προχωρήσει η πολιτεία σε πλήρη κάλυψη των εξετάσεων Covid του πληθυσμού, με χρήματα από το Ευρωπαϊό πακέτο χρηματοδότησης για την πανδημία.

Το «κενό της διαχρονικής αποτυχίας της πολιτείας για σοβαρή οργάνωση της κρατικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)» οι γιατροί υποστηρίζουν ότι το κάλυψαν οι ίδιοι, οι οποίοι δημιούργησαν ανάχωμα της πίεσης προς το ΕΣΥ, όπως λένε. Και συμπληρώνουν: «Κι ενώ η συμβολή μας είναι ουσιαστική, εισπράττουμε μόνιμα την περιφρόνηση, την απαξίωση και την αδιαφορία της πολιτείας».

Διαβάστε ακόμη

Κοροναϊός: Τα εμβόλια δεν πρόκειται να φρενάρουν τις μεταλλάξεις του, προειδοποιούν οι ειδικοί

Τάξη στα δεδομένα από τα rapid test βάζει η ΗΔΙΚΑ

Πηγή: economico.gr