Με την ΕΕ να διαμορφώνει σκληρό σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στην περίπτωση που η Ρωσία «κόψει» την παροχή υδρογονανθράκων στην Ευρώπη, το πρόγραμμα αντικατάστασης συσκευών με ενεργειακά οικονομικές έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, κλιμακούμενα θα είναι τα ποσά των επιδοτήσεων που θα λάβουν οι δικαιούχοι καταναλωτές για την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών. Τα ποσά θα εξαρτώνται όχι μόνο από το ύψος της ποσοστιαίας επιδότησης, αλλά και από τα χαρακτηριστικά της ίδιας της συσκευής.

Τα ποσά της επιδότησης

Ειδικότερα, τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι:

  • Air condition: 300 ευρώ
  • Ψυγείο: 300 ευρώ
  • Καταψύκτης: 150 ευρώ

Ωστόσο, τα ποσά μπορεί να κυμαίνονται ψηλότερα και οι παραπάνω αριθμοί αποτελούν τον μέσο όρο της επιδότησης που υπολογίζεται ότι θα δοθεί στους δικαιούχους καταναλωτές ανά συσκευή.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο πρόγραμμα θα βασιστεί στο επιτυχημένο «Αλλάζω Κλιματιστικό» που υλοποιήθηκε το 2009 και έτσι δεν αποκλείεται τα ποσά να κυμαίνονται σε αντίστοιχα επίπεδα (πχ πλαφόν κοντά στα 500 ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, η συσκευή που αντικαθίσταται πρέπει να λειτουργεί. Δεν αντικαθίστανται και δεν επιδοτούνται συσκευές που δεν λειτουργούν.

Αρχικά 350.000 νοικοκυριά

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα -που θα ανοίξει αρχές Ιουνίου– θα μπορούν όλοι όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση χωρίς κατά αρχήν «κόφτη». Εφόσον υποβληθούν πάνω από 350.000 αιτήσεις θα γίνει ιεράρχηση των αιτήσεων με σειρά κριτηρίων κατάταξης: εισοδήματα, κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.α.).

Οι πρώτοι 350.000 με βάση τα κριτήρια θα προηγηθούν και θα επιδοτηθούν. Οι υπόλοιποι, εφόσον υπάρχουν, θα είναι οι επιλαχόντες. «Ανάλογα με το ενδιαφέρον, θα επιχειρήσουμε να βρούμε επιπλέον πόρους για να μπορέσουν σταδιακά να μπουν στο πρόγραμμα και οι υπόλοιποι», ξεκαθάρισε ο ΥΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ποσοστό επιδότησης ως 50%

Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, θα ωφεληθούν 350.000 νοικοκυριά, που θα καταφέρουν να μειώσουν μεσοσταθμικά 30% την κατανάλωση και στον λογαριασμό του ρεύματος.

Το ποσοστό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 35% – 50% και θα λειτουργεί συγκεκριμένα κριτήρια όπως και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Δηλαδή, οι συμμετέχοντες θα ιεραρχούνται με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.α.). Τα χαμηλότερα εισοδήματα, οι πολύτεκνοι, τα ΑμεΑ θα έχουν υψηλότερη επιδότηση κ.ο.κ.

Η μοναδική προϋπόθεση

Μοναδική προϋπόθεση για να λάβει κάποιος την επιδότηση είναι μία: Θα πρέπει η παλιά συσκευή προς αντικατάσταση να λειτουργεί. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ένα παλιό air condition ή μια πολύ παλιά ηλεκτρική κουζίνα που είναι εκτός λειτουργίας, δεν θα μπορεί να κάνει αίτηση.

Η επιδότηση θα αφαιρείται στο κατάστημα με την αγορά. Ο καθένας θα μπορεί ελεύθερα να επιλέξει όποια συσκευή επιθυμε, απλά θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr