Αντιμέτωπος με την

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πολιτική θύελλα που προκαλέσε η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, με την οποία εμμέσως πλην σαφώς στοχοποιούσε δημοσιογράφους, τραπεζικούς παράγοντες, τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ και δικαστικούς, αποφάσισε να αφήσει εκτός ψηφοδελτίων του κόμματος τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Στην ανακοίνωση για την ομόφωνη απόφασή του, το ΕΓ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η νίκη (σ.σ. στις εκλογές) απαιτεί […] καθαρές διατυπώσεις και καθαρές θέσεις. Τις συλλογικές θέσεις. Απαιτεί να βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ. Και απαιτεί να μην δίνουμε τις κρίσιμες ώρες δικαιώματα αντίπαλο. Στη συλλογική μας λειτουργία δεν νοούνται τελεσίγραφα. Δεν νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την πολιτική λεηλασίας της κοινωνίας που εφαρμόζει το καθεστώτος Μητσοτάκη».

«Εγώ αποφάσισα την παραπομπή του»

Η διατύπωση αυτή του οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει και τον εκνευρισμό της ηγεσίας του κόμματος με τον «αψύ Κρητικό», ο οποίος:

  • ουσιαστικά απαίτησε να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια Χανίων εκλεκτός του, με τελεσιγραφικού χαρακτήρα ανάρτηση,
  • παρουσίασε «πλατφόρμα» που έμοιαζε να αγνοεί τις θέσεις του κόμματος και να χαράσσει δική του πολιτική και
  • με τη στάση του έμοιαζε να απομακρύνει από τον ΣΥΡΙΖΑ όποιον μετριοπαθή πολίτη ενδεχομένως σκεπτόταν να τον ψηφίσει στις προσεχείς εκλογές.

Μην κρύβοντας τον εκνευρισμό του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ημερίδα για την υγεία, δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι ο Π. Πολάκης «παραπέμπεται στην επιτροπή δεοντολογίας επειδή ανήρτησε προγραμματικές θέσεις που απέχουν από τις δικές μας επεξεργασμένες θέσεις για του πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του κράτους», προσθέτοντας ότι «εγώ αποφάσισα την παραπομπή του και την καθαίρεση του Π. Πολάκη από τα καθήκοντά του στην επιτροπή διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ».

«Πολύ λίγα, πολύ αργά»

Στην ουσία ο Π. Πολάκης βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο πολιτικό limbo, καθώς η υποψηφιότητά του μάλλον πρέπει να θεωρείται «τελειωμένη», ωστόσο, δεν τίθεται -τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος- ζήτημα παραμονής του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ή στο κόμμα, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό αν ο Α. Τσίπρας θα αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα και να ζητήσει τη διαγραφή του (μέχρι σήμερα) στενού συνεργάτη του και εκφραστή μιας πολύ χαρακτηριστικής πτυχής της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος.

Ωστόσο, όπως έχει ήδη επισημάνει το economico.gr, όλα αυτά μοιάζουν «πολύ λίγα, πολύ αργά», καθώς επί σχεδόν οκτώ χρόνια ο Π. Πολάκης απήλαυσε της ανοχής και της κάλυψης του ίδιου του Α. Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι αρκετά συχνά έβγαινε εκτός γράμμής, προκαλούσε αντιδράσεις με τις θέσεις και τη συμπεριφορά του και -σε όχι λίγες περιπτώσεις- είχε προκαλέσει δυσφορία ακόμα και σε στελέχη του ίδιου του κόμματός του, όπως με ορισμένες παρεμβάσεις του στη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

«Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο συστημικό»

Σε όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε παράσχει πλήρη κάλυψη στον «αψύ Κρητικό», ουσιαστικά δικαιώνοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μιλώντας στην ίδια ημερίδα για την υγεία, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν με απασχολούν διαίτερα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα δεν είναι ο Πολάκης αλλά ο “πολακισμός”. Και βασικός εκφραστής αυτής της αντίληψης είναι ο ιδιος ο κ. Τσίπρας. […] Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο συστημικό και δεν λύνεται με μια διαγραφή. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αλλάξει από τώρα μέχρι τις εκλογές».

Νωρίτερα, στη διάρκεια περιοδείας του στις Αχαρνές, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι «γι’ αυτά τα ευτράπελα τα οποία συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο ΣΥΡΙΖΑ, θα πω μία κουβέντα μόνο: όπως στρώνεις, κοιμάσαι. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν καθόλου. Ας λύσουν τα εσωτερικά τους, ας αναλογιστούν ποιοι είναι αυτοί που ανήγαγαν τον “πολακισμό” σε κεντρική γραμμή του κόμματος», περιγράφοντας εν πολλοίς το πρόβλημα που καλείται να λύσει ο πρόεδρος του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης.

Τα δύσκολα για τον Τσίπρα

Με απλά λόγια, ακόμα κι αν ο Α. Τσίπρας «βάλει στην άκρη» τον Π. Πολάκη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκοπεί από τις πρακτικές και την πολιτική φιλοσοφία που ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας εφάρμοζε και οι οποίες μοιάζουν να διαπερνούν οριζόντια, κάθετα και… διαγώνια τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας πολύ δύσκολο το έργο των στελεχών του να πείσουν ότι μετά από δύο μεγάλες ήττες και σχεδόν τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση το κόμμα άλλαξε και άλλαξε επαρκώς ώστε να απευθυνθεί σε ευρύτερα στρώματα ψηφοφόρων.

Μπορεί εν τέλει ο Πολάκης να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ωστόσο, το δύσκολο για τον Α. Τσίπρα είναι να απαλλαγεί από την πολιτική «κληρονομιά» του «αψύ Κρητικού». Μάλιστα, κάποιοι σημειώνουν ότι μια διαγραφή Πολάκη ενδεχομένως να έχει και εκλογικό κόστος για το κόμμα, καθώς υπάρχει μερίδα ψηφοφόρων «πολακίστας» που στηρίζουν αναφανδόν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό. Τα δύσκολα για τον Α. Τσίπρα, εν ολίγοις, είναι μπροστά και η κατάσταση μοιάζει «loose-loose».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr