Deal Τουρκίας με Ισπανία για κατασκευή αεροπλανοφόρου

Δύο νέες εξοπλιστικές συμφωνίες με την Ρωσία και την Ισπανία ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν – συμφωνίες οι οποίες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παραπέμπουν ευθέως σε απάντηση προς τις ΗΠΑ και την Γαλλία για τις στρατηγικές αμυντικές συμφωνίες που έκλεισαν με την Ελλάδα.

Ειδικά, δε, σε ό,τι αφορά την Ουάσιγκτον, το νέο deal Αγκυρας – Μόσχας εντάσσεται και στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πίεσης για την υπόθεση των F-16 μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35.

Deal Μόσχας-Αγκυρας για συμπαραγωγή εξαρτημάτων για τους S-400

Ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε χθες ότι Αγκυρα και Μόσχα θα προχωρήσουν στην κοινή παραγωγή εξαρτημάτων του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες, καθώς, όπως είπε ο ίδιος, συμφώνησαν με τον Πούτιν να μην υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις για το θέμα αυτό.

«Σε ότι αφορά την παραγωγή εξαρτημάτων για τους S-400, εμείς και η ρωσική πλευρά συμφωνήσαμε να μην κάνουμε προς το παρόν καμία δήλωση, να μην μοιραστούμε λεπτομέρειες. Γι’ αυτό αυτή τη στιγμή δεν έχω να πω τίποτα γι’ αυτό» δήλωσε ο Ερντογάν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι το θέμα αυτό είναι ένα θέμα «ευαίσθητο» για την Ρωσία και την Τουρκία.

Συμφωνία Ερντογάν – Σάντσεθ για την κατασκευή αεροπλανοφόρου από την Ισπανία

Οι δηλώσεις έγιναν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα μετά το τέλος των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Οπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα στην συνάντηση Σάντσεθ και Ερντογάν συμφώνησαν να ανατεθεί από την Τουρκία στην Ισπανία η κατασκευή ενός αεροπλανοφόρου, μεσαίας κλίμακας, ενώ υπάρχουν συζητήσεις και για πιθανή ανάθεση κατασκευής ενός υποβρυχίου.

«Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων και άοπλων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων», είπε ο Ερντογάν χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί και στις σχέσεις Τουρκίας με ΕΕ λέγοντας ότι «είναι καιρός η ΕΕ να προσεγγίσει τις σχέσεις της με την Τουρκία με στρατηγικό τρόπο και να κάνει συγκεκριμένα βήματα».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε «εξαιρετικό» επίπεδο.

Στις συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά τη συνάντηση, οι δύο χώρες αναφέρθηκαν στις σχέσεις τους ως «Ολοκληρωμένη Εταιρική Σχέση» και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων, των επιχειρήσεων, του ακαδημαϊκού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν έξι συμφωνίες για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στις ΑΠΕ, Εργασία, Αθλητισμού, μεταφορών κ.α.

Ο Πέδρο Σάντσεθ πήγε στην Αγκυρα με αντιπροσωπεία έξι υπουργών για την 7η Ισπανοτουρκική σύνοδο στην Άγκυρα, με ένα από τα κεντρικά θέματα να είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μέσω και της πώλησης πολεμικών πλοίων στην Τουρκία.

Οι στενές σχέσεις Ισπανίας – Τουρκίας, οι εξοπλισμοί και τα drones

Η Ισπανία παραμένει ένας από τους στενότερους συμμάχους της Τουρκίας εντός ΕΕ, αλλά και εντός ΝΑΤΟ, καθώς συνεχίζει να διατηρεί πυραύλους «PATRIOT» στα σύνορα Τουρκίας -Συρίας, παρόλο που οι υπόλοιπες χώρες της Συμμαχίας έχουν αποχωρήσει από τη διάθεση πολεμικού υλικού.

Μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει αναθέσει στο ισπανικό ναυπηγείο Navantia την κατασκευή ενός αμφίβιου πλοίου LHD παρόμοιου με το Juan Carlos I, με το συμβόλαιο να περιλαμβάνει και την κατασκευή δεύτερου παρόμοιου πλοίου, αλλά αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί μέχρι στιγμής.

«Η Τουρκία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει και τα δύο πλοία ως πλατφόρμες για αεροσκάφη F-35, αλλά το Πεντάγωνο ακύρωσε την πώληση αφού ο Ερντογάν αγόρασε το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία. Το τουρκικό Ναυτικό αναπροσανατολίζει τώρα την επιχειρησιακή χρήση του Anadolu για να το εξοπλίσει με drones», επισημαίνει η εφημερίδα El País.

Επίσης, η ισπανική Navantia συμμετείχε τον περασμένο Αύγουστο στην έκθεση όπλων Idef στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρουσίασε τη φρεγάτα F-110 και το υποβρύχιο S-80, που κατασκευάζει για το ισπανικό Ναυτικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr