ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας

Όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση που προκαλεί η παρατεταμένη πανδημία, τόσο μεγαλώνει η νευρικότητα στην πολιτική σκηνή, και ιδιαίτερα στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ που είδε για πρώτη φορά από τις εκλογές, μία μικρή πλην υπαρκτή δημοσκοπική βελτίωση των ποσοστών του, με φόντο τα πολυεπίπεδα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση.

Όπως φάνηκε από τις συσκέψεις που είχε τις προηγούμενες μέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για μετωπική σύγκρουση με το Μέγαρο Μαξίμου, και μάλιστα με ένταση που θα θυμίζει προεκλογική περίοδο.

Μπροστά σε δραματικές εξελίξεις η κυβέρνηση 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, σε μία από τις παραπάνω συσκέψεις, ο κ. Τσίπρας φέρεται να τόνισε πως «η κυβέρνηση μπροστά στις δραματικές εξελίξεις παίζει ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών. Μην έχετε αμφιβολία, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διστάσει καθόλου μετά τους υπουργούς του να καταστήσει και τα μέλη της Επιτροπής εξιλαστήρια θύματα για την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας».

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Τσίπρας έδειξε πως θα πιέσει ακόμα πιο πολύ για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθώς στην ίδια σύσκεψη, παρουσία μεταξύ άλλων του Ανδρέα Ξανθού, του επικεφαλής της Κλινικής COVID-19 του «Ευαγγελισμού» Γιάννη Καλομενίδη και του επιδημιολόγου Τάκη Παναγιωτόπουλου, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αρνείται να δώσει τα στοιχεία «γιατί φοβάται αποκαλύψεις για πολιτικές αποφάσεις που αγνοούν τις εισηγήσεις των ειδικών και ελλιπή ενημέρωση της Επιτροπής».

Στην άλλη σύσκεψη που έγινε στην Κουμουνδούρου την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους στενούς συνεργάτες του αύξησε το επίπεδο του συναγερμού μέσα στο κόμμα σχετικά με τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «τα στοιχεία της οικονομικής κατάρρευσης είναι τρομακτικά. Ο Μητσοτάκης έχει ήδη ανοίξει τη δεύτερη επιστολή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πολιτικές εξελίξεις».

Ανεξάρτητα από το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μαζί με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να «κάψει» και τον ανασχηματισμό που φέρεται να σχεδιάζεται («ρίξ’ τα στους υπουργούς σου», αναφέρει το ανέκδοτο στη δεύτερη επιστολή), σίγουρα δεν θέλει να αφήσει την περιπέτεια της πανδημίας να πάει χαμένη πολιτικά.

Από τη στιγμή που στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν αναδείξει ως «αγκάθια» της κυβέρνησης τα υπουργεία Υγείας, Οικονομίας, Παιδείας και Ανάπτυξης, επιθυμούν να μη χρειαστεί να μπουν στη διαδικασία να ψάχνουν για νέους «αδύναμους κρίκους».

Οι δημοσκοπήσεις

Για πρώτη φορά ύστερα από 17 μήνες τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που αφορούν την πανδημία και τη διαχείριση της κυβέρνησης έφεραν χαμόγελα στην Κουμουνδούρου πως η αντιπολίτευση που ασκείται αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Με αυτό το σκεπτικό δεν ήταν τυχαία η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη στη Βουλή, όπου έκανε σαφές πως δεν θα αφήσει τίποτα να πέσει κάτω σε σχέση με τον κορωνοϊό. Η εικόνα των νοσοκομείων, οι αριθμοί των κρουσμάτων που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τα περί διπλής καταγραφής, ακόμα και η φωτογραφία του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα, αποτέλεσαν την προμετωπίδα της αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε σε στενό κύκλο στελεχών πως «οι προτάσεις μας για την αναγέννηση του ΕΣΥ είναι πλειοψηφικές στην κοινωνία. Οφείλουμε να συνεχίσουμε στον δρόμο της διεκδικητικής και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης», θέλοντας να στείλει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε σχέση με τις κορώνες που έχουν ακουστεί κατά καιρούς μέσα στο κόμμα και δεν αποτελούν κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «ταυτόχρονα με την πολιτική και προγραμματική μας προετοιμασία οφείλουμε να οργανώσουμε την καθημερινή δουλειά της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Στην Κουμουνδούρου καταθέτουν συνεχώς τροπολογίες στη Βουλή ζητώντας τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, την πληρωμή των εφημεριών στα νοσοκομεία και τη δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πληττόμενες ομάδες πληθυσμού.

Επιχειρούν με κάθε τρόπο να αποδομήσουν το υγειονομικό success story που είχε φτιάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι το καλοκαίρι και να παρουσιάσουν ως τη μόνη σωτηρία του τον εμβολιασμό.

Οι εμφανίσεις του Γιώργου Σταθάκη στα γραφεία του κόμματος έχουν πυκνώσει, αφού ετοιμάζει το πρόγραμμα που απαντάει στο σχέδιο Πισσαρίδη και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος οργανώνει τον ΣΥΡΙΖΑ περιφερειακά.

Πηγή: economico.gr