Ιδιαίτερα αίσια για την Ελλάδα είναι τα νέα που έρχονται από τις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της 16ης Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.

Επικυρώνοντας, ουσιαστικά, τις πληροφορίες που ήδη έχει σταλεί από τα όργανα της ΕΕ, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει διανύσει ένα απίστευτα μακρύ δρόμο τα τελευταία 12 χρόνια και τώρα βρίσκεται σε μια βιώσιμη πορεία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών και αποφασιστικότητας πολλών ετών και αξίζει να αναγνωριστεί», υπογραμμίζοντας ότι «το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας θα είναι άλλο ένα ορόσημο για την Ελλάδα για να ολοκληρώσει την πορεία της στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Αναμένοντας την Επιτροπή

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι προς το τέλος του καλοκαιριού, η Επιτροπή αναμένεται να δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος να παραταθεί το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα και να ανακοινώσει τη λήξη της διαδικασίας τον Αύγουστο, με τον αξιωματούχο να υπογραμμίζει ότι «αυτή είναι μια σημαντική στιγμή, αν και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας δε σημαίνει ότι η δουλειά έχει ολοκληρωθεί πλήρως», λέγοντας ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί ότι θα συνεχίσουν να ακολουθούν μια σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική, θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και θα εφαρμόσουν τις εναπομείνασες εκκρεμότητες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Παρακολούθηση των δεσμεύσεων

Όπως εξήγησε, οι πολιτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας θα επιτηρούνται στο πλαίσιο της τακτικής μετα-προγραμματικής παρακολούθησης και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει και μια ολόκληρη μηχανή εποπτείας γύρω από την υλοποίηση των σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία ισχύει και για την Ελλάδα. Η 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας είναι μεταξύ των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup και, όπως επισήμανε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, η έκθεση είναι θετική, παρά τις δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων στις τιμές της ενέργειας.

Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σημειώσει ότι η έκθεση θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για να ανάψει το Eurogroup το πράσινο φως για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα -ποσό που αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όσον αφορά στην τελική δόση από τα μέτρα για το χρέος, ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο της πρώτης μετα-προγραμματικής έκθεσης το Νοέμβριο και σημείωσε ότι «αναμένω το Eurogroup να είναι πολύ υποστηρικτικό για τις εκταμιεύσεις των δόσεων που αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για την κανονική εποπτεία της Ελλάδας».

Η ατζέντα του Eurogroup 

Όσον αφορά στην ατζέντα του Eurogroup αυτή περιλαμβάνει, εκτός της Ελλάδας και νέα συζήτηση για την τραπεζική ένωση και για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου. Θα συζητηθούν, επίσης, οι εκθέσεις για τη μεταπρογραμματική εποπτεία για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, καθώς και η έκθεση σύγκλισης για την εισαγωγή του ευρώ από την Κροατία. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα ενημερώσει τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης για τις τελευταίες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και για τις επερχόμενες αυξήσεις στα επιτόκια.

Επόμενος στόχος η επενδυτική βαθμίδα

Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας αποτελεί ένα μεγάλο ορόσημο για τη χώρα, καθώς είναι το τυπικό τέλος της οδυνηρής περιόδου των προγραμμάτων προσαρμογής και, πλέον, η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά οικονομικής κανονικότητας. Ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ανάκτηση μετά από σχεδόν 14 χρόνια, δηλαδή, μέσα στο 2023, της επενδυτικής βαθμίδας αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων από τους αρμόδιους διεθνείς οίκους, όπερ σημαίνει ότι η χώρα θα μπορεί να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr