Τουρκία κυρώσεις

Ο χρόνος για τον Ταγίπ Ερντογάν μετρά αντίστροφα σε Ευρώπη και Αμερική και τα δυσοίωνα μηνύματα προς την Αγκυρα πυκνώνουν όσο πλησιάζει η 10η Δεκεμβρίου – η ημερομηνία της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στην οποία θα κριθεί και η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ διαμήνυσε σήμερα από τις Βρυξέλλες πως η Τουρκία έχει επιδοθεί σε «μία σειρά από ενέργειες που πηγαίνουν ενάντια στο πνεύμα της αποκλιμάκωσης” που ζητούσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τα συμπεράσματα της Συνόδου της 1ης Οκτωβρίου.

“Μη φιλικές οι ενέργειες της Τουρκίας”

Πρόκειται για σαφή κλιμάκωση των ευρωπαϊκών προειδοποιήσεων προς τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον ίδιο αξιωματούχο να δηλώνει πως το θέμα της συμπεριφοράς της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα κατεχόμενα Βαρώσια «θα απασχολήσει τη συνεδρίαση [μέσω τηλεδιάσκεψης] του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή», αλλά και την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στις 7 Δεκεμβρίου.

Από εκεί και πέρα, τόνισε ο ίδιος, επαφίεται στους ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, να κρίνουν ποια είναι η σωστή απάντηση στις «μη φιλικές» αυτές ενέργειες της Τουρκίας.

Στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Παρασκευής, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τη νέα τουρκική Navtex για το Oruç Reis, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα Βαρώσια.

Βαραίνει το κλίμα για την Αγκυρα και στην Γερμανία

Η αναβαθμισμένη αυτή προειδοποίηση προς την Αγκυρα έρχεται την ώρα που το κλίμα βαραίνει για τον Ταγίπ Ερντογάν. Τα δε μηνύματα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι ο τούρκος πρόεδρος, τόσο με την επιχείρηση του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όσο και με την προκλητική παρουσία του στα Βαρώσια, θέτει πλέον σε δοκιμασία ακόμη και τον ανοχή της Γερμανίας.

Μόλις χθες, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μίχαελ Μπούργκερ κάλεσε την Αγκυρα να απέχει από μονομερείς προκλήσεις, εάν επιθυμεί να υπάρξει διάλογος για την ανατολική Μεσόγειο, , ενώ τάχθηκε υπέρ της, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού και τόνισε την προσήλωση του Βερολίνου στα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

“Στο πλαίσιο του ρόλου μας», δήλωσε, «ως προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθούμε για την περεταίρω αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε λογική προσπάθεια για αυτόν τον σκοπό.

Έχουμε πολλές φορές υπογραμμίσει ότι μία λύση για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διάλογο μεταξύ όλων των συμμετεχόντων. Προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιηθούν τέτοιες συνομιλίες, καλείται ιδιαίτερα η Τουρκία να απέχει από μονομερείς προκλήσεις“.

Πηγή: economico.gr