Αντίστροφη μέτρηση για τα σχολεία. Σήμερα οι αποφάσεις.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων σε σχέση με το πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Όπως όλα δείχνουν αυτό θα γίνει αύριο, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο 

Από χθες, πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο, ενώ όλοι αναμένουν τις εισηγήσεις των ειδικών για να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους. Αν οι επιστήμονες έχουν επαρκή στοιχεία για να καταλήξουν στην τελική τους εισήγηση για τα σχολεία, τότε πιθανότατα οι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της ημέρας.

Σε όλες τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του κυβερνητικού επιτελείου, των επιστημόνων και των συναρμοδίων υπουργείων, κοινός παρονομαστής υπήρξε η βούληση τα σχολεία να ανοίξουν στην ώρα τους με στόχο τη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας των παιδιών.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου η εκπαίδευση να λειτουργήσει ξανά κανονικά.

Οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν είτε σήμερα το απόγευμα είτε τη Τετάρτη πιθανότατα από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρη.

Στις 10 Ιανουαρίου το σχολικό κουδούνι 

Αν δεν υπάρξει κάποια δραματική ανατροπή,  το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά το πρωί της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου με ενίσχυση του testing στις σχολικές μονάδες είτε με την αύξηση των self τεστ ανά εβδομάδα από δύο σε τρία για τους μαθητές ή και τη διενέργεια ενός rapid τεστ από τα παιδιά πριν αυτά επανέλθουν στα θρανία την πρώτη μέρα.

Η δεύτερη εναλλακτική πάντως έχει αρκετά λειτουργικά προβλήματα, γι αυτό και δε φαίνεται προς το παρόν να κερδίζει χρόνο.

Βέβαιο επίσης είναι ότι η απόφαση για αναβολή των σχολικών εκδρομών θα παραταθεί,, ενώ εξετάζονται αλλαγές στο πρωτόκολλο λειτουργίας των τμημάτων, ώστε να κλείνουν πιο εύκολα όταν θα καταγράφονται κρούσματα. Σήμερα ισχύει το 50%+1, αλλά εκτός απροόπτου αυτό θα μετατραπεί σε 40%+1 ή ακόμα και στο 30%+1, όπως ζητούν κάποια από τα μέλη της Επιτροπής.

Εκτός λοιπόν συγκλονιστικού απροόπτου η ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Υγείας θα ανακοινώσουν σήμερα :

  • την αύξηση των self test από 2 σε 3 εβδομαδιαίως.
  • τη διενέργεια self test και από εμβολιασμένα παιδιά
    – με την εμφάνιση κρούσματος σε μία τάξη θα γίνεται ιχνηλάτηση όχι μόνο στα παιδιά που κάθονται στα διπλανά θρανία αλλά σε ολόκληρη την αίθουσα, ακόμη και στους δασκάλους και καθηγητές.
  • σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων, ο πήχυς αναμένεται να κατέβει από τα 50%+1 στο 40%+1 κρούσμα ή ακόμη και στο 30%+1 για να κλείσει ένα τμήμα και να ακολουθήσει τηλεκπαίδευση.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr