Ενισχυμένη εποπτεία

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν για την Ελλάδα έχει ξεκινήσει.

Με την έγκριση της έκθεσης από το Eurogroup του Ιουνίου, θα εγκριθεί και από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Έναρξη διαδικασίας καταβολής δόσης από τα κέρδη των ομολόγων 

Παράλληλα, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την καταβολή της μιας από τις δύο δόσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που εκκρεμούν, για να ολοκληρωθεί η επιστροφή των περίπου 5,3 δισ. από τα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων, από το 2010, τα οποία δεν αναχρηματοδοτήθηκαν και δεν συμμετείχαν στο PSI.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η  έκθεση θα επικυρώνει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει την μεγάλη πλειοψηφία των υποχρεώσεων, τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα εκπληρώσει, μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου. Την πλειοψηφία, αλλά όχι όλες.

Και αυτό με δεδομένο ότι οι καθυστερήσεις του παρελθόντος και η κρίση του κοροναϊού, η οποία οδήγησε τον  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στον “πάγο” για περίπου δύο χρόνια, καθυστέρησε κάποιες από τις υποχρεώσεις της χώρας.

Η ολοκλήρωση τους, θα παρακολουθείται εφεξής σε εξαμηνιαία βάση, όπως γίνεται και με τις άλλες χώρες οι οποίες εφάρμοσαν προγράμματα διάσωσης, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος.

Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν 

Τα θέματα που θα συνεχίζουν να παρακολουθούνται, με προοπτική να ολοκληρωθούν όλα μέσα στο 2023 και θα κλείσουν οριστικά το βιβλίο των υποχρεώσεων της χώρας, είναι:

Κόκκινα δάνεια 

– Η οριστική διευθέτηση των κόκκινων δανείων, τα οποία θα πρέπει να μειωθούν σε επίπεδα ανάλογα με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Η ΕΕ θέλει να δει τις 203 ρυθμίσεις που έχει πετύχει ο εξωδικαστικός μηχανισμός διευθέτησης οφειλών, να πολλαπλασιάζονται τους επόμενους μήνες, αφαιρώντας το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πραγματική οικονομία.

Παράλληλα, επιμένει να δει την ουσιαστική επανεκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πρόοδο στην εκκαθάριση των 30.000 αιτήσεων του νόμου Κατσέλη που εκκρεμούν ακόμη στα δικαστήρια και την οριστική λύση για τις καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ, οι οποίες βαρύνουν ακόμη, τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου

– Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε προμηθευτές του. Μετά και την μεταρρύθμιση του clawback που μείωσε το υπόλοιπο κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, η Επιτροπή περιμένει να δει την λειτουργία του μηχανισμού μέσω του οποίου θα αποτρέπεται η δημιουργία και η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες.

Μηδενισμός εκκρεμών συντάξεων 

– Ο μηδενισμός των συντάξεων που εκκρεμούν. Με βάση το Υπουργείο Εργασίας, έχουν απονεμηθεί η μεγάλη πλειοψηφία των “ληξιπρόθεσμων” μέχρι και το 2019 Η επιτροπή περιμένει μέχρι και τα μέσα του χρόνου οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις να μηδενιστούν και να ομαλοποιηθεί σε μόνιμη βάση η απονομή τους και για τις νεότερες αιτήσεις.

– Η ολοκλήρωση του δικτύου στην πρωτοβάθμια υγεία και η πρώτη φάση ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης. Θα πρέπει να τεθεί ένα νέο χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία του δικτύου των ΤΟΜΥ, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης και διαχείρισης των δικογράφων.

– Η επικύρωση των δασικών χαρτών που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Στόχος είναι να επικυρωθούν έως τα μέσα του 2022.

Η τελευταία δόση

Η τελευταία δόση από τα κέρδη των ομολόγων που εκκρεμεί από το 2019, αναμένεται μετά την πρώτη εξαμηνιαία αξιολόγηση της οικονομίας κοντά στο τέλος του χρόνου, εφόσον έχουν τηρηθεί οι ενδιάμεσοι στόχοι που θα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των συναρμόδιων υπουργείων με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr