Μια ανάρτηση του επικεφαλής του οικονομικού γραφείο του πρωθυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμανε την «αντίστροφη μέτρηση» για την ανακοίνωση του «εθνικού σχεδίου» της κυβέρνησης για μείζονες παρεμβάσεις στα τιμολόγια της ενέργειας.

Το… ψαλίδι

Ο Αλέξης Πατέλης, με ανάρτησή του στο Instagram ανέβασε τη φωτογραφία ενός ψαλιδιού με το σχόλιο: «Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων». Το ποστάρισμα προκάλεσε… πυρετό καθώς έμοιαζε να υποδηλώνει ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, το σχέδιο έχει ολοκληρωθεί και πλέον μένει μόνο η παρουσίασή του από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τα φαινόμενα, και εξαιρόντας κάποιο απρόοπτο, η παρουσίαση αυτή θα γίνει την Πέμπτη με μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες, ενώ την Παρασκευή οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν τα μέτρα και θα περιγράψουν την επίδραση που θα έχουν στους πολίτες, οι οποίοι δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς του ρεύματος.

Επίσπευση της παρουσίασης

Μάλιστα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση επισπεύδει την παρουσίαση του σχεδίου, καθώς φαίνεται ότι δεν περιμένει και πολλά πράγματα από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα ασχοληθεί με το θέμα, δεδομένων των αντικρουόμενων συμφερόντων των χωρών-μελών, αλλά και της γενικότερης δυστοκίας της Ένωσης να πάρει σύντομα αποφάσεις για μεγάλα ζητήματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος με ταυτόχρονη κρατική επιδότηση των παραγωγών, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν ότι κατ’ αυτό τον τρόπο ουσιαστικά «βγαίνει από την εξίσωση» η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι λογαριασμοί επιστρέφουν σε επίπεδα 2021.

Διαρκείς συσκέψεις

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και αυξημένη επιδότηση των καταναλωτών κατά τον μήνα Μάιο, ενώ από τον Ιούνιο και εντεύθεν το σχέδιο θα αφορά σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας και αναμένεται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον ως το τέλος του 2022.

Σημειώνεται ότι η επεξεργασία του σχεδίου συνεχίστηκε μέχρι και την Τετάρτη με αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου, καθώς ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να ήθελε να το έχει στα χέρια του όσο το δυνατόν συντομότερα και να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις, χωρίς να περιμένει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Δεν μπορούν να περιμένουν τα νοικοκυριά

Άλλωστε,ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε πως δεν μπορούν τα νοικοκυριά να περιμένουν ευρωπαϊκές αποφάσεις, ενώ ανέφερε πως έρχονται σύντομα ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις έρχονται σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη καταθέτει τροπολογία για την ρήτρα αναπροσαρμογής και το ΚΙΝΑΛ ετοιμάζεται να καταθέσει νομικό κείμενο με προτάσεις για την ουσιαστική μείωση του κόστους της ενέργειας στη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr