αμυντικό project

Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας – μαμούθ για το μεγαλύτερο αμυντικό project στην ιστορία της Ευρώπης βρίσκονται Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Η επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων 

Οι υπουργοί Άμυνας των τριών κρατών αναμένεται να συναντηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να επιλύσουν τα όποια εκκρεμή ζητήματα και να ανάψουν το «πράσινο» φως στην έναρξη του project, αξίας άνω των 100 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, το φιλόδοξο πρόγραμμα προβλέπει την παραγωγή και κατασκευή προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών Eurofighters, τα οποία θα αναπτυχθούν από κοινοπραξία ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως οι Dassault Aviation, Airbus, Indra κ.α.

Ποιος είναι ο απώτερος στόχος 

Απώτερος στόχος είναι η σταδιακή αντικατάσταση του «στόλου» των γαλλικών Rafale από το 2040 και μετέπειτα.

Αυτή την στιγμή, το σημείο τριβής ανάμεσα στις τρεις χώρες είναι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του προγράμματος, με τη Γερμανία να ζητεί απεριόριστη πρόσβαση στα αποτελέσματα του -από κοινού χρηματοδοτούμενου- ερευνητικού τμήματος.

Η μέγιστη προτεραιότητα για το Βερολίνο 

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, μάλιστα, η ισότιμη συμφωνία για την χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, κατά τρόπο που γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων χωρών, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για το Βερολίνο.

Μόλις υπάρξει ολική συμφωνία, τότε το project θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια, με τη Γερμανία να θέτει ως στόχο την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Από το newsroom του Economico, με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr