μέτρα στήριξης

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση από την κυβέρνηση του νέου πακέτου επιδοτήσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης έχει ξεκινήσει, ενώ σημαντική εξέλιξη για την Αθήνα συνιστά το “πράσινο φως” που εμμέσως πλην σαφώς έδωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Το “πράσινο φως” από τη Λαγκάρντ 

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη, απάντησε ότι  “για τις φορολογικές ελαφρύνσεις έτσι ώστε σε περίπτωση υψηλών ενεργειακών τιμών, να ανακουφιστεί ο κόσμος.

Προφανώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημοσιεύσει ένα κατάλογο με τα πιθανά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Από δημοσιονομική άποψη πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει εστίαση στους πιο ευάλωτους, θα πρέπει οπωσδήποτε να αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματικά το υψηλό ενεργειακό κόστος δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε συγκεκριμένους πολίτες”.

Λίγο χαμηλότερη η επιδότηση για τον Φεβρουάριο 

Όλες οι πληροφορίες κατατείνουν στο ότι  για τα νοικοκυριά η επιδότηση για το Φεβρουάριο προβλέπεται να κινηθεί λίγο χαμηλότερα από τα επίπεδα του Ιανουαρίου και θα ανέλθει στα 39 ευρώ/ μήνα αντί για 42 ευρώ/μήνα που ήταν τον Ιανουάριο.

Όπως συνέβαινε και με τις επιδοτήσεις των προηγούμενων μηνών, θα επιδοτούνται οι πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Πιο συγκεκριμένα με βάση τα έως τώρα δεδομένα η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες θα κυμαίνεται στα 15 λεπτά/KWh ενώ για τις επόμενες 150 κιλοβατώρες θα περιορίζεται στα 11 λεπτά/KWh.

Η επιδότηση στο ρεύμα θα αφορά στις κύριες κατοικίες, που υπολογίζονται σε 4,2 εκατ. παροχές, ενώ δεν θα υπάρχουν οικονομικά ή άλλα κριτήρια.

Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Σε ό,τι αφορά στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση θα είναι 170 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για το σύνολο των 300 κιλοβατωρών, δηλαδή η ενίσχυση θα ανέλθει σε 51 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους μη οικιακούς καταναλωτές, εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, η επιδότηση αναμένεται να παραμείνει στα 65 λεπτά /KWh.

Η επιδότηση αφορά οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση).

Υπενθυμίζεται ότι το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας έχει υποβάλει αίτημα για στοχευμένη αύξηση της επιδότησης ώστε να ανέλθει στο 75% σε ενεργοβόρους κλάδους και αναμένει την απάντηση της Κομισιόν.

Φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, για τους οικιακούς καταναλωτές η ενίσχυση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και θα καλύπτει το σύνολο της κατανάλωσης.

Η επιδότηση θα αφορά τους πελάτες όλων των εταιρειών. Για τους μη οικιακούς καταναλωτές, η επιδότηση του Φεβρουαρίου προβλέπεται να είναι στα 20 ευρώ/MWh αντί για 30 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr