Την εκτίμηση ότι έως το τέλος καλοκαιριού θα υπάρξουν αποτελέσματα από τη διαδικασία επιλογής νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ. Τσίπρα.

«Η διαδικασία επιλογής μπαίνει σε τελική φάση, και φρονώ ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα προς το τέλος του καλοκαιριού», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, και σημείωσε ότι πρόκειται για 4 νέες φρεγάτες, 4 εκσυγχρονισμένες (ΜΕΚΟ) και άλλες δύο ως ενδιάμεσες λύσεις, δηλαδή το πρόγραμμα αφορά συνολικά 10 πλοία (6 καινούργια συν 4 εκσυγχρονισμένα). Τόνισε, μάλιστα, ότι η απόκτηση νέων σκαφών από το ΠΝ έχει να κάνει και με την παρουσία της χώρας μας στο θέατρο της ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο στο Αιγαίο.

Η υπόδειξη του Ναυτικού

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη χαρά του που έως το καλοκαίρι θα παρθούν αποφάσεις, χαρακτήρισε, ωστόσο, περίεργη την ιεράρχηση των επιλογών της κυβέρνησης που -όπως είπε- επέδειξε βιασύνη με τα Rafale και το Αεροπορικό Κέντρο Καλαμάτας, ενώ εκεί που έπρεπε να βιαστεί (φρεγάτες) υπάρχει αργοπορία.

Ανταπαντώντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι βιασύνη πρέπει να υπάρχει σε όλα και η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τη σχετική υπόδειξη του Πολεμικού Ναυτικού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εμπλοκής της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα των φρεγατών.

Προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ

Αναλυτές εκτιμούν ότι από την ομιλία του υπουργού φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρχουν διαφορετικοί ανάδοχοι για τα τρία σκέλη του προγράμματος (4 νέες φρεγάτες, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ, πλοία ενδιάμεσης λύσης).

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την επιχειρησιακή ανάγκη του Πολεμικού Ναυτικού για αναβάθμιση του στόλου, η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων φρεγατών ΜΕΚΟ και στον δανεισμό με option απόκτησης δύο πλοίων μέχρι την υλοποίηση της ναυπήγησης φρεγατών.

Η ολλανδική πρόταση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα το Πολεμικό Ναυτικό θα ζητήσει με επιστολή του πληροφορίες από το Ολλανδικό Ναυτικό για την ενδιάμεση λύση που προτείνουν οι Ολλανδοί, η οποία, σύμφωνα με πηγές του ΠΝ, εκτιμάται μέχρι στιγμής ότι καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Ναυτικού.

Η ολλανδική πρόταση αφορά τις φρεγάτες τύπου «Μ» οι οποίες ναυπηγήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 90 και ουσιαστικά αποτελούν την επόμενη γενιά των φρεγατών τύπου «S» που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr