αντιτορπιλικό «Βέλος»

Την παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά και της δικαιοσύνης, προκάλεσαν οι φωτογραφίες που καταγράφουν ζημιές στο ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος», λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται ελλιμενισμένο το σκάφος, το περασμένο Σάββατο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ζήτησε από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού να διερευνηθεί το ζήτημα του τόπου ελλιμενισμού του «Βέλος», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είχε σημειώσει ότι «έχει ζητηθεί ασφαλής χώρος για την μεταφορά του από τον ΟΛΘ και αν δεν καταστεί εφικτό θα μετακινηθεί σε ασφαλές λιμάνι», πιθανόν και πίσω στον Πειραιά.

Δικαστική έρευνα για τις ζημιές

Από την άλλη πλευρά, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών αναφορικά με τις ζημιές που υπέστη το ιστορικό πολεμικό πλοίο κατά την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλονίκη, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους.

Ειδικότερα, ζητήθηκε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα εξής αδικήματα:

  • πλημμελής διατήρηση μνημείου,
  • φθορά μνημείου,
  • φθορά πράγματος ιστορικής σημασίας,
  • διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, με τα πρώτα δύο εμπίπτουν στο Νόμο Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, ο εισαγγελέας ζητεί να προσκομιστούν όλα τα έγγραφα που αφορούν τη συντήρηση και τον ελλιμενισμό του ιστορικού πλοίου, όπως επίσης η πραγματογνωμοσύνη για τις φθορές που υπέστη. Τα έγγραφα συντήρησης και ελλιμενισμού αναμένεται να αποτελέσουν «κλειδί» στη διερεύνηση των όποιων ποινικών ευθυνών, αναφέρουν πηγές της Εισαγγελίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr